2010. március 17.

Sonkás–sajtos-gombás tekercs


Töltött csirkecombot készítettem, a töltelék maradékát baconba tekerve sütöttem meg, majd hidegen, szeletelve tálaltam vacsorára, zöld salátával.

Hozzávalók:
fél kiló gomba
1 ek kacsazsír
3 zsemle
1 nagy csokor zöldpetrezselyem, aprítva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 fej hagyma, aprítva
10 dkg füstölt sajt, apróra kockázva
10 dkg füstölt-főtt sonka, apróra kockázva
2 tojás
só, bors,
1 ek morzsolt majoránna
(házi) zsemlemorzsa
10 dkg szeletelt, füstölt bacon

A hagymát kevés kacsazsíron megfonnyasztom, majd ráteszem a felaprított gombát. Sózom, borsozom, megszórom majoránnával, majd lefedve puhára párolom. Egy tálban a zsemléket vízbe áztatom, jól kifacsarom és összekeverem a kihűlt párolt gombával, a zúzott fokhagymával, a tojással, sajt és sonka darabkákkal és a petrezselyem zölddel,
ízesítem sóval, borssal. Egy vastag (grill) alufólia darabra sorakoztatom a bacon szeleteket úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd a bacon „szőnyeg” egyik végére halmozom henger alakban a sonkás-gombás masszát. Szorosan feltekerem és tepsibe, rácsra rakom, majd 200 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütöm. Lehámozom róla az alufóliát, visszateszem a sütőbe és szép pirosra sütöm. Ha kihűlt, felszeletelem és saláta mellé adom.