2010. március 14.
Lekváros kifli
Vero kérésére most olyan következik, amit Édesanyám készített.
Hozzávalók:
3 dl tej
25 g friss élesztő
1 ek cukor
50 dkg liszt
1 dl olaj
1 citrom reszelt héja
1 tojás
csipet só
a töltelékhez: eper lekvár és darált dió
a kenéshez 1 tojás, 1 kiskanál cukor és 1 ek tejföl
A tejet meglangyosítja, belekeveri a cukrot, belemorzsolja az élesztőt és meleg helyen pihenteti 10-15 percig. Ha felfutott, a többi hozzávalóval, kb 20 perc alatt közepesen lágy tésztát gyúr. Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyja duplájára kelni, kiborítja a kelesztő tálból és elnégyeli. Negyedenként lisztezett felületen 1 cm vastagságúra kinyújtja, nagyjából kör alakúra alakítva a tésztát. (A többi 3 résszel ugyanúgy jár el) Derelyevágóval körszeletekre vágja a kinyújtott tésztát, mindegyikre tesz egy kiskanál tölteléket (a kicsit híg eperlekvárhoz darált diót kever) és a tésztát nyújtogatva-húzogatva feltekeri, így a külső rétegek egyre keskenyebbek és vékonyabbak (minél több körcikkre vágja a kinyújtott tésztát, annál kisebbek lesznek a kiflik). Sütőpapíros tepsire teszi, hagyja fél órát pihenni, majd megkeni felvert tojással, amibe kevés cukrot és tejfölt is kever. 180 fokos, előmelegített sütőben süti szép pirosra, amikor kiveszi a sütőből, azon nyomban olvasztott vajjal átkeni a tetejét, így finom, ropogós marad a kifli.
Címkék:
Gabojsza péksége,
kifli,
lekvár