2010. március 9.

Hagymás sült gomba, Actifry-ban


Gombaimádók vagyunk, így megint egy gombás étel:-) Ha csak gombán kellene élni, én akkor sem esnék kétségbe! Eszünk is, hetente többször olyat, amiben gomba van. December vége óta falunk lakunk, mondtam is ÉP-nek, nem kellene több a totális falusi boldogsághoz, minthogy találjunk a közelben egy (ehető)gombalelő helyet. Akkor még annyira sem vágynék vissza a városi lakásunkba, bármilyen szép lesz az új fürdőszoba, bármilyen jó lesz az új dizájn.
Vannak a falusi életnek olyan mozzanatai, amit „városi gyerek” sosem él meg, városiból lett falusi meg nagyon élvez…Vasárnap reggel kimentünk a falu széli rétre és hatalmas kupac krokoskából (kiszántott szőlőtőke) kisbaltával vágtuk a tüzelőt ÉP jancsi kályhájába, a műhelybe (ahol a GrillDob készül). A „jancsi kályha” régi, öntöttvasból van, egy ékszer, legszívesebben a lakásban tartanám, gyönyörködnék benne, mellesleg pár krokoskával jobban fűt, mint bármilyen csúcskazán és még a tűz muzsikája is valódi.

Már épp kezdtünk belemelegedni a szőlőtőke darabolásba, mikor megjelent a krokoska gazdája, hogy ott és azonnal kóstoljuk meg és véleményezzük az idei szalámi választékát! Hozott mellé friss, ropogós héjú kenyeret és díjnyertes bio Cabernet sauvignont is, meg 2-3 fajta házi sajtot…mondanom sem kell, elkóstoltuk a szalámikat, a sajtokat, megittuk a borocskát, volt is véleményünk mindenről:-)
Alig, hogy végeztünk a szalámikkal és a tüzelővel, gyors zuhany-átöltözés után mehettünk a disznótoros ebédre, amire hivatalosak voltunk, mert ÉP előzőleg tettlegesen részt vett két, itt a blogon már bemutatott, időközben szépen kigömbölyödött malacka feldolgozásában. Úgy jól laktunk, hogy szuszogni is alig bírtunk és négyórányi, „délutáni alvás” után, tévénézés helyett elindultunk sétálni, este 10-kor. Csend, nyugalom, igazi élvezet a falusi élet!

De térjünk vissza a hagymás sült gombához:
Az Actifry az egyik kedvenc konyhai segítőmmé vált. Bele dobáltam a hozzávalókat és percek alatt finom ebédet(vacsorát) tálaltam a családnak!

Hozzávalók:
fél kg barna csiperke
20-30 dkg salotta hagyma
1 mérőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

A hozzávalókat beleteszem a gépbe (hagymát és gombát felezve-negyedelve), meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és 20-25 perc alatt megsütöm.

Önmagában is isteni, sült hús mellé köretnek még jobb:-)