2010. március 25.

Zöldfűszeres bucik


Amikor a rózsakenyeret készítettem, maradt némi zöldfűszeres vaj. Másnap bedagasztottam még egy adag tésztát, bucikat készítettem belőle, tetejükön fűszervajjal sütöttem. Langyosan olyan nagyon finomak voltak, hogy a kezemre kellett csapnom, meg ne egyem az egészet a vacsoravendégeim elől.

Hozzávalók 8 bucihoz:
300 g liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
1 tojás a kenéshez

A fűszervajhoz:
10 dkg vaj
1 ek aprított zöldpetrezselyem
1 ek aprított medvehagyma levél (most a fagyasztóból)
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

A fűszervajhoz lágyra olvasztom a vajat a mikróba (ha nem hirtelen elhatározásból sütök, kivehetem előző este, reggelig a konyhapulton éppen kellő puha lesz). Aprítok friss, (vagy fagyasztott) medvehagyma és zöldpetrezselyem levelet, belekeverem a lágy vajba, sózom, tekerek rá borsot, belereszelem a fokhagymát és jól összekeverem. Ha nem fogy el, a maradékot jól záródó edényben akár egy hétig is hűtőben el lehet tartani, bár langyos házi kenyérre kenve, valami isteni!:-))

A tésztához a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni míg duplájára nem nő. Kiveszem a kelesztő tálból és olajozott deszkán 8 részre osztom. Mindegyiket egyenként kinyújtom, feltekerem, csigává alakítom, tenyérrel kicsit lelapítom, majd a lapított csigát is kinyújtom, újra feltekerem, majd hosszúkás bucivá alakítom és sütőpapíros tepsire helyezem. Ezzel a sok tekerés-nyújtással biztosítom, hogy ha megsül, réteges legyen a belseje, mint a békebeli zsömléknek.
Mindegyik buci tetején pengével ejtek egy hosszúkás metszést, majd meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyom őket kelni, ameddig a sütő felforrósodik 250 fokra.
Ha már forró a sütő, a bucikat lekenem felvert tojással, a kelesztéstől szépen megnyílt metszésbe teszek egy-egy kiskanállal a fűszervajból. Betolom a sütőbe és 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm.