2010. március 15.

Sonkás-sajtos keltekercs


Imádjuk a kelkáposztát, rakva, töltve, tekerve (paradicsomosan nem). Az alábbi előétel előre elkészíthető, akár Húsvéti locsolókat is várhatunk vele.

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
1 púpos evőkanálnyi kacsazsír
1 mokkáskanálnyi őrölt kömény
3 dl tejföl
4 tojás
5 dkg liszt
10 dkg reszelt sajt a „tésztába”
szeletelt füstölt sajt a töltéshez
só, frissen őrölt bors
szeletelt gépsonka

A kelkáposztát csíkokra vágom, majd a kacsazsíron, kevés sóval, borssal, őrölt köménnyel megpárolom. Hagyom hűlni, közben a tejfölt a tojással, liszttel, reszelt sajttal és a sóval elkeverve a kelre borítom, elkeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teregetem és elegyengetem.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.
A sütőből kivéve ráteregetem a füstölt sajt és sonka szeleteket és felgöngyölöm úgy, hogy a sütőpapírt tekerés közben lehúzom a sült kel „piskótáról” annyira, hogy a tekercs belsejében ne maradjon, csak a külső felületen. Átemelem egy vastag alufóliára, szorosan feltekerve kihűtöm, majd hidegen szeletelem.
Legközelebb szélesebb tepsiben sütöm, hogy jobban fel tudjam tekerni.

Ezt a receptet turbóztam fel.