2010. március 15.

Zöldfűszeres rózsakenyér


Reggel botorkálok ki a hálószobából, látom Édesanyám éppen kiflit teker a nyújtódeszkán. Megörültem, de csak addig, míg el nem jutott a tudatomig, hogy ez bizony édes, lekvárral töltött kifli lesz, nem sós… ÉP-vel inkább a sósat preferáljuk, hát sütöttem kedvünkre való sósat, igaz már nem reggelire és nem kiflit. (Reggelire megkóstoltuk az új szalonnát, lilahagymával, friss kenyérrel, isteni finom, húsos, hasaaljából készült. Éljenek a hétvégék, amikor már reggelire behagymázhatunk!)

Hozzávalók:
300 gr liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
10 dkg vaj
1 ek aprított zöldpetrezselyem
1 ek aprított medvehagyma levél (most a fagyasztóból)
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 tojás a kenéshez és kevés vaj a tortaforma kikenéséhez

Azzal kezdem, hogy elkészítem a fűszervajat, amivel majd ízesítem a kenyeret: lágyra olvasztom a vajat a mikróba (ha nem hirtelen elhatározásból sütök, kivehetem előző este, reggelig a konyhapulton éppen kellő puha lesz). Aprítok friss, (vagy fagyasztott) medvehagyma és zöldpetrezselyem levelet, belekeverem a lágy vajba, sózom, tekerek rá borsot, belereszelem a fokhagymát és jól összekeverem.
A tésztához a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni míg duplájára nem nő. Kiveszem a kelesztő tálból és olajozott deszkán kb fél cm vastagra nyújtom, nagyméretű pogácsa szaggatóval köröket vágok belőle, megkenem a fűszervajjal, majd elfelezem, ezek lesznek a rózsám szirmai. Egy kivajazott tortaformába elkezdem körberakosgatni, valahogy így,


a végeredmény többé-kevésbé hasonlít majd egy rózsára.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem még fél órát, közben 180 fokra melegítem a sütőt. A tészta tetejét megkenem felvert tojással, betolom a sütőbe és kb 30 perc alatt szép pirosra sütöm. Langyosan, egy pohár borral a legfinomabb.

17 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Ez gyönyörű!

Gabojsza írta...

köszönöm!:-)

Niki írta...

Nagyon szép!

Csibimama írta...

Nekem is nagyon tetszik. Ha sok időm lesz, kipróbálom. Biztosan sikere volna itthon!

Bianka írta...

Igazi művész vagy

Gyönöyrű

Moha írta...

Ez csodálatos lett! Ki fogom próbálni,petrezselymes is fokhagymás is,micsoda illata lehetett!

Marika63 írta...

Ma elkészítettem ezt a csodás kenyeret. Gyönyörü és az íze isteni finom. Köszönöm a receptet.

Gabojsza írta...

Nagyon szívesen, örülök, ha ízlett!:-)

Anyucika írta...

Nagyon gyönyörű !!!Ilyen virágot szívesen elfogadnék minden nap !!!!Ez már tényleg művészet !!!!Nem is tudom hogy én meg mernék -e próbálkozni az elkészítésével !!??Az biztos hogy az elfogyasztása már menne !!!

Ms. Poppy írta...

Tegnap megsütöttem, már nem bírtam tovább várni. Sajnos, nem lett ilyen szép, mint a tiéd, de fogom még gyakorolni, az biztos. Az íze, de már sülés közben az illata is kárpótolt a szépséghibáért.
Kicsit más lett az ízesítésem is, de a lényeg az maradt: http://poppykonyha.blogspot.com/2010/03/rozsakenyer.html
Feltettem én is a blogomra, remélem nem baj, természetesen hivatkoztam rád.
Köszi a receptet és a csodás ötletet!

Judith írta...

Ez gyonyoru lett! Gratulalok!

Mamma írta...

Gabojsza, a lányom egyre-másra süti a kenyereket, hála Nektek:))), nagyon belejött!
Majd ideirányítom, mert medvehagyma még van, úgy is jön a friss, fogyjon el. Ő maga jött rá, hogy bele kellene dolgozni egy kenyérbe.
(A liszt az sima BL55? Mert először rozskenyeret olvastam:)))

Andi/cuki írta...

Nem tudtam,hol láttam,de jó,hogy megvan. Csodaszép,biztos lesz nálunk is!:-))

Gabojsza írta...

Köszönöm a sok dícséretet, nem annyira ördöngőség elkészíteni:-)
Mamma, ez sima, Lidl beszerzésből származó BL55 fehérliszt. A medvehagyma kell bele:-)

Anyucika írta...

Én nem használtam még medvehagymát,esetleg mással nem lehet helyettesíteni????

Gabojsza írta...

Nyugodtan készítsd újhagyma zöldjével, póréval, vagy snidlinggel!:-)

Anyucika írta...

Szia.Megsütöttem a rózsát .Nagyon finom lett.Igaz hogy más tésztából,de ígérem hogy legközelebb a tiedet próbálom ki.A fűszerezést a recept szerint csináltam,a medvehagyma helyet újhagyma zöldjét tettem,ahogy tanácsoltad.