2010. március 1.

Nagyon gombás tészta


Kétszeresen is gombás, mert barna csiperkés ragut adtam finom, olasz vargányás tésztához. Az a jó benne – persze az végeredmény ízén kívül – hogy ameddig megfő a tészta, elkészül a ragu is, így nem kell több, mint 20 percet várni, hogy ehessük.

Hozzávalók 4 főre:
250 g vargányás tagliatelle
10 dkg vékony szeletelt bacon
30 dkg barna csiperke
2 kis fej salottahagyma és maréknyi medvehagyma (utóbbi szezonon kívül fagyasztott)
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
szárított majoránna és oregánó
10 dkg natúr sajtkrém
1-2 ek frissen reszelt parmezán

A tésztát enyhén sós vízben „al dente”-re főzöm. Egy serpenyőben pirosra, de nem ropogósra sütöm a bacont, hozzáadom az aprított salottát, a medvehagymát és megdinsztelem. Ha már üveges, ráreszelem a fokhagymát, hozzádobom a negyedelt, kis fejű barna csiperkét, tekerek rá borsot, fűszerezem és pár percig rotyogtatom, míg a gomba megpárolódik, de még picit roppanós. Belekeverem a sajtkrémet, hagyom felolvadni, majd felöntöm a tejszínnel. Ha már forr, hozzáadom a kifőtt tésztát és 1-2 percig kevergetem, ezalatt a tészta magába szívja az ízes mártást. Megkóstolom, ha kell sózom és tálalok. Egy pohár száraz fehérborral kísérve igazán finom vacsora.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez egy gomba álom :)

Mamma írta...

Csak nem Morelli?:))
Ehhez a vargányáshoz már régóta keresek egy jó szószt!:)

Gabojsza írta...

Tarall'oro :-)

schteca írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
schteca írta...

Bocs, hibásan írtam, itt jön újra a bejegyzés: Ez nagyon jó lehet. Csak egy ötlet: ilyenkor télvíz idején a fagyasztott helyett esetleg lehetne medvehagymalekvár, nekem a medvehagymás galuskánál nagyon bevált.

Gabojsza írta...

schteca, a medvehagymalekvárt, hogy készíted?

schteca írta...

Hát most jól lebuktam, be kell vallanom, hogy a medvehagymalekvárral nemrég találkoztam, amikor Gödöllőn voltam a "Téli szarvasgomba ünnepen" (ami egyébként nagyon sikeres és érdekes volt). Ott voltak mindenféle nagyszerű biotermékeket árusítók, többek között Papp Miklós (www.hazilekvar.hu) Tőle vettem a hagymalekvárt, meg som és galagonya és dió (!)lekvárt. Ezek cukor nélkül készültek és nekem nagyon izlenek.
Azért lehet, hogy egyszer megpróbálom magam is szezonban a medvehagymából a lekvárt.

Bea írta...

Hol lehet ilyen vargányás tagliatelle-hez hozzájutni? Vagy csak velem nem jött még szembe?:)

Gabojsza írta...

Bea, én Auchanban vettem.
Ilyet keressel:
http://www.littleitalyltd.com/img/food/plate1.jpg
(a kerámiatál nélkül, természetesen:-))