2010. március 1.

Nagyon gombás tészta


Kétszeresen is gombás, mert barna csiperkés ragut adtam finom, olasz vargányás tésztához. Az a jó benne – persze az végeredmény ízén kívül – hogy ameddig megfő a tészta, elkészül a ragu is, így nem kell több, mint 20 percet várni, hogy ehessük.

Hozzávalók 4 főre:
250 g vargányás tagliatelle
10 dkg vékony szeletelt bacon
30 dkg barna csiperke
2 kis fej salottahagyma és maréknyi medvehagyma (utóbbi szezonon kívül fagyasztott)
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
szárított majoránna és oregánó
10 dkg natúr sajtkrém
1-2 ek frissen reszelt parmezán

A tésztát enyhén sós vízben „al dente”-re főzöm. Egy serpenyőben pirosra, de nem ropogósra sütöm a bacont, hozzáadom az aprított salottát, a medvehagymát és megdinsztelem. Ha már üveges, ráreszelem a fokhagymát, hozzádobom a negyedelt, kis fejű barna csiperkét, tekerek rá borsot, fűszerezem és pár percig rotyogtatom, míg a gomba megpárolódik, de még picit roppanós. Belekeverem a sajtkrémet, hagyom felolvadni, majd felöntöm a tejszínnel. Ha már forr, hozzáadom a kifőtt tésztát és 1-2 percig kevergetem, ezalatt a tészta magába szívja az ízes mártást. Megkóstolom, ha kell sózom és tálalok. Egy pohár száraz fehérborral kísérve igazán finom vacsora.