2010. március 8.

Gombás sajtos tarte Tatin


A Tatin torta Lamotte-Beuvron-ban született az állomással szemben levő Tatin Hotel-ben, ahol Caroline és Stephanie vezette a családi szállodát és forgatta a fakanalat meg a habverőt. A legenda szerint velük esett meg, hogy egyik alkalommal véletlenül fordítva készítették az almatortát – alulra rakva az almát és felülre a tésztát. A vészhelyzetet úgy oldották meg, hogy sütés után kifordították formájából, talpára állították és feltálalták. Akkora sikere volt, hogy a Tatin torta elhíresült, klasszikussá vált és manapság nemcsak almával, de más gyümölcscsel is készül, sőt, már az alul tészta - felül valamit is tarte Tatin-nek hívják, akkor is, ha nem édes, hanem sós.

Sós, gombás-sajtos tarte Tatin-t készítettem én is. Látványnak sem utolsó, de az íze…Hmmm…

Hozzávalók:
5 dkg vaj
25 dkg apró gomba (most barna csiperke, bár shiitake-val még finomabb lenne)
1 teáskanál méz
1-2 ág friss kakukkfű (vagy 1 / 2 teáskanál szárított)
só és frissen őrölt bors
250 g készre nyújtott leveles tészta
200 g ementáli sajt

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat és 4-5 perc alatt megsütöm a mérettől függően felezett-negyedelt gombákat. Hozzáadom a mézet, kakukkfüvet, sót, borsot és addig főzöm rázogatva - kevergetve, amíg a méz karamellizálódni nem kezd. Ekkor leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni, majd szétterítem a kivajazott sütőforma aljára. A gombára reszelek egy réteg sajtot, majd befedem a leveles tésztával és betolom a 200 fokos sütőbe, ahol kb. 25 percig sütöm, illetve addig, míg a tészta szépen megemelkedik és aranybarna nem lesz.
Kiveszem a sütőből, egy tányérra borítom – így a gomba felülre kerül - és langyosan tálalom.

Készülhet nagy formában (kapcsos torta, vagy piteforma), vagy csinos, egyszemélyes (pld. szuflé) formákban is.

Innen az ötlet.