2010. március 31.

Hal kétféleképpen


Régóta keresek jó minőségű friss halat, mert ha nem is hetente többször, de gyakrabban tennék halételt a család asztalára. Azt sem árt, ha nincs benne szálka (ez a belépő, hogy Picilány is egyen belőle). A szombati GasztroBloggerTalálkozó után betévedtem egy pesti Metro áruházba és mondhatom, boldogan jöttem ki, hat csodás, friss, szálkamentes tőkehalfilével, melyet kérésemre sok jég közé csomagoltak. A jég nem hogy a kétórás hazafelé vezető úton, de másnap reggelig sem olvadt el, amikor kibontottam, nem győztem gyönyörködni a jó illatú, friss halhúsba. Kétféleképpen készítettem el ebédre, párolt mángold körettel.

Erdei sonkás, mángoldos haltekercs

Hozzávalók tekercsenként:
halfilé
2-3 nagyon vékony szelet füstölt sonka
1 szelet bacon
pár levél mángold, szár nélkül
1 kiskanál dijoni mustár
frissen őrölt bors

A halfiléket hosszában elfelezem, borsozom, bekenem vékonyan mustárral és beborítom előbb hajszálvékony füstölt sonka szeletekkel, majd száruktól megszabadított mángold levelekkel. Feltekerem és körbeveszem a tekercset egy szelet baconnal, majd beleültetem egy kivajazott szuflé formába és betolom a 180 fokos sütőbe, 15-18 percre. Ezalatt a hal elkészül, de nem szárad ki, a mángold épp csak elveszti ropogosságát, a sonka meg átadja sósságát és jó ízét a halnak.
Azért választottam szuflé formát, mert 4 tekerccsel nem tudtam volna egy sütőtálat kitölteni, az egyszemélyes tálkákban szépen megtartották a formájukat sütés közben. Készülhetett volna pld. muffin tepsiben is, nekem a szuflé forma ugrott be akkor, mint megoldás. Mángold hiányában friss spenóttal készíteném.

Paradicsommorzsás sült halfilé


Hozzávalók 4 főre:
tőkehal filé
2-3 szelet másodnapos kenyér
maréknyi aszalt paradicsom
fél csokor zöldpetrezselyem, bazsalikom és snidling
jóféle olívaolaj
pár szelet bacon
tengeri só és frissen őrölt bors

A szikkadt (másodnapos) kenyér szeleteket megszabadítom a héjuktól, felkockázom és konyhai robotgépben durva morzsát készítek belőle, hozzáadva az aszalt paradicsomot és a zöldfűszereket. A halfiléket konyhai papírtörlővel szárazra törlöm, enyhén sózom, borsozom és sütőtálba helyezem bacon szeletekre, így a sütőtálat nem kell kivajazni sem. A hal tetejét beborítom a fűszeres morzsával, meglocsolom olívaolajjal és 15-18 percre betolom a max. 180 fokos sütőbe.

A körethez a jól megmosott, falatnyira felaprított mángold leveleket pár perc alatt megforgatom vajon, egy forró serpenyőben. Sóval, borssal és fokhagyma levével (muzsdéj) ízesítem.