2017. október 15.

Marbella, avagy olajbogyós-aszalt szilvás csirke


Chocolate&Zucchini blogon olvastam a receptet még 2008-ban és azóta sokszor elkészítettem. Nem szép, ne nagyon finom. Ízorgia. De senki ne higgye el, csak próbálja ki! Apró változtatásokat eszközöltem, pld. az eredeti receptben zöld olajbogyót használnak, én jobban szeretem feketével, most épp sherry ecetem sem volt, így almaecettel készült, az aszalt szilvát meg a kedvenc magboltomban vettem hozzá. A sütés előtti cukros szórás is elmaradt, eléggé édeskés a végeredmény nélküle, szerintem nem hiányzik belőle/róla.

Hozzávalók 4 személyre:
fejenként 1 csirke comb kettévágva, alsó és felső részre
15 dkg fekete olívabogyó (magozva), felezve
30 dkg aszalt szilva kimagozva, feldarabolva
4 gerezd fokhagyma, zúzva
3 babérlevél
4 ek olívaolaj
3 ek almaecet
2 ek szárított oregánó

frissen őrölt bors
1,5-2 dl száraz fehérbor

Előző este bepácolom a húst: megmosom, feldarabolom és egy sütőtálba teszem. Elkészítettem a pácot: a zúzott fokhagymát, az aszalt szilvát és az olívabogyót a borral, az olajjal, oregánóval és az ecettel késes robotgépben összedolgozom. A húst alaposan sózom és borsozom, ráöntöm a pácot, majd alaposan átkeverem, hogy mindenhova jusson belőle, hozzáadom a babérleveleket majd alufóliával lefedve a hűtőbe teszem éjszakára.
Sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, 200 fokos előmelegített sütőben kb 40-50 perc alatt puhára sütöm, 20 percenként átforgatva a húsdarabokat. Sülés közben isteni illatok terjengenek a konyhában!
Parmezános-tejszínes krumplipürével szoktam tálalni.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.