2017. november 2.

Kristinus Borbirtok


ÉP-vel meglátogattuk a Kristinus Borbirtokot, Kéthelyen. Csodás őszi napfényben érkeztünk, azonnal kedvem támadt kiülni a hatalmas teraszra és csukott szemmel élvezni pár percig a napsugarak simogatását. Az istenhozott pohár ital egy kellemes, Chardonnay-Szürkebarát-Sárga muskotályból készült Krisecco gyöngyözőbor volt,  melynek elfogyasztása után bepillantást nyertünk az érlelő „pincébe” (mely amúgy az emeleten van), ahol nem csak tölgyfa hordókban hanem kerámia amforákban is érlelődnek a borok. 


Megnéztük a minden igény kielégítésére felszerelt konferenciatermet (ami rossz idő esetén akár koncert-rendezvényteremként is működhet), néhány rövidfilm erejéig beültünk a rendszeresen üzemelő moziterembe, elképzeltük a nyüzsgést a színpaddal felszerelt belső rendezvényudvaron és a földszinti borszentélybe is bekukkantottunk (ami amúgy közkedvelt esküvői helyszín), aminek végében megcsodáltuk a batonázs* (battonage) technológia alkalmazására készült, 360 fokban elforgatható kerámiahordókat, melyekbe az 56 hektáros birtok fehérborainak egy része kerül majd érlelésre.


Az impozáns épületben étterem is működik - a Kristinus Gasztro Műhely - melynek konyháját a nagy szakmai múlttal rendelkező Klaus Deutschmann** vezeti. Klaus zseniális figura! A konyhába invitált minket és az étvágygerjesztő falatok elkészítése közben három nyelvű, német-magyar-angol keveréknyelven kommentálta a falatkák elkészítését olyan vibrálóan szórakoztató stílusban, hogy elhallgattuk volna egész nap.


A Kristinus Gasztro Műhely Klausnak köszönhetően nem ismer kompromisszumot az alapanyagok minőségében, a tálalás esztétikájában és a helyi termékek iránti elkötelezettségben. A vendég itt nem átlagos menüvel találkozik, hiszen menü struktúrája a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok borait követi, a vendég a Kristinus Borbirtok Irsaijához, Roséjához vagy SAS Cuvéejéhez kap ételajánlást.

A 16-os évjáratú Chardonnay mellé bőrén sült durbincsfilét kínált Klaus, tökös mousseline mártással, melyet sütőtök krémmel töltött krumplirolád és tápiókagyöngyből készített ropogós kisért.


A birtok 15-ös Pinot Noir-ja mellé roséra sült ízletes galambmellet kaptunk bőrén sütve, alatta popcorn-pürére állított kacsamáj kanapé. Bébi bok choy, falatnyi sült csicsóka, kelbimbó és némi cékla tette teljessé a főfogást, a legnagyobb meglepetést számomra mégis a mellékszereplőként a tányéron lévő panko morzsás karalábé „ravioli” jelentette. Na meg az isteni rákmártás...


A desszert maga egy rózsaszín gömb, amiről kiderült, hogy erdei gyümölccsel készült habcsókból van, melyben málnás tápióka puding lapul, felette könnyű gesztenyekrém és rumos tejszín várta, hogy az ehető csomagolással együtt kényeztessen.
A kávé korrekt, a borok kifogástalanok, a kilátás is pazar.
 A Kristinust nem csak a borai és konyhája miatt érdemes felkeresni. Különféle programokat kínálnak a mozitól a koncertekig és a vendégek számára tíz kényelmes szobában szállást is nyújtanak a gasztronómiai élmények mellett.

A látogatáson készült fotóimat ITT tudod megnézni.

*A batonázs (battonage) egy, a Loire völgyében elterjedt technológia, melyben a finomseprőn érlelt (sur lie) fehérboroknál a hordó aljára leüllepedett seprőágyát pár havonta felkavarják (erre jó a 360 fokban elforgatható kerámiahordó, aminek anyaga bónuszként kb 15%-al több oxigént enged át, mint pld. egy tölgyfafahordó), aminek következtében a borban azok a tejsav baktériumok melyek az elhalt élesztősejteken élnek (mikozben az almasavat tejsavvá alakítják át) a finomseprő felkavarásával több almasavhoz jutnak, amit át tudnak alakítani (egyébként csak a seprő felületén zajlana a folyamat). Az eredmény egy testesebb, ízjegyekben teljesebb, zamatosabb bor.

**Klaus Deutschmann séf 1992-ben kezdte a szakmát, dolgozott Ciprustól Norvégiáig több két Michelin-csillagos étteremben. 2011 óta dolgozik Magyarországon, 2016 szeptembere óta vezeti a Kristinus Borbirtok konyháját.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.