2017. november 13.

Savanyú káposztás paszulyleves, Smart Chef-ben


A káposztás paszulyleves, egy savanyú káposztával és tarka babbal, füstölt hússal készülő tartalmas, savanykás leves, a szabolcsi konyha remeke. Nem túl autentikus módon készítettem, mert sok éve nem főzök rántással, nem bírja a gyomrom. Pirospaprika sem került bele, de csombor annál több, és nem csülökkel, hanem jóféle házi füstölt oldalassal főztem a Smart Chef szakácsrobotomban. Mindenből a legjobb minőségű, lehetőleg házi alapanyagokkal érdemes hozzákezdeni.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
4-5 szelet (házi) füstölt szalonna
1 kisebb (házi) füstölt oldalas
tenyérnyi szelet házi füstölt sonka
30 dkg tarka bab (a mályvaszínű, cirmos)
50 dkg (házi) savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek szárított borsikafű (csombor)
3 babérlevél
a tálaláshoz tejföl

A babot a füstölt oldalassal együtt egy éjszakára hideg vízbe áztatom. Másnap leöntöm róluk a vizet és hozzáfogok a leveskészítéshez.
A Smart Chef szakácsrobotot áram alá helyezem, a programkiválasztó gombot főzésre állítom (cooking) és zsírjára sütöm benne az apróra felkockázott szalonnát. Hozzáadom a felaprított hagymát, majd ha már üveges, a zúzott fokhagymát is. Kevergetem 1-2 percig, majd hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott házi füstölt sonkát (saját készítés ez is), majd 1-2 perc múlva a babot és a füstölt oldalast. Megszórom a csomborral, beleteszem a babérleveleket és felöntöm vízzel (kb 3 liternyivel) , átállítom a programot leves készítésre (soup) és lecsukom a fedelet. Sózni elvileg nem kell a füstölt húsok miatt. Ha mégis, akkor majd a végén korrigálom.
A bab és az oldalas egy-másfél óra alatt puhul meg, így az 50 perces program lejárta után újra indítom a leves programot és kóstolgatással állapítom meg, mikor puhult meg a bab, meg az oldalas. A savanyú káposztát a főzési idő legvége előtt 10 perccel adom a leveshez, hogy maradjon kissé ropogós. Kiöblíteni sem szoktam, kell a savanyúsága a levesbe. Másnapra még legfinomabb, addigra jobban összeérnek az ízek.
Tejföllel és chilipehellyel tálalom.

A leves elkészítéséről videó is készült.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.