2017. november 19.

Könyvajánló: Hegyi Barbara – Abraka babra


Hegyi Barbara első szakácskönyve, az Abraka babra 2011-ben jelent meg, idén újranyomták és milyen jó, hogy újra kapható! Személyes hangvételű, szeretnivaló könyv, kellemes élmény már átlapozni is, ha meg beleolvas valaki, egyre inkább el akarja olvasni az egészet...
Szépek, magával ragadóak az ételfotók, kedvesek a családi képek és történetek. Tetszik az évszakok szerinti recept felosztás, ahogy a legelején az évszakhoz illő alapanyagok vannak felsorólva, majd következnek a receptek kategóriák szerint (levesek, főételek, desszertek stb), ettől az egész jól áttekinthető és különösen hasznos az az állatok részeiről készült térkép, amin látszik, az állat mely része hol található és mire használható. A receptek többsége hagyományos, de akad pár igazán izgalmas recept is, amit biztosan ki fogok próbálni, vagy pár klasszikus, amit hegyibarbarásan fogok ezentúl készíteni. Az ünnepek közeledtével különösen örültem a karácsonyi csokoládé fejezetnek, igazán csábítóak a bonbonjai és ötletesek a házilag barkácsolt mártó villái.

„A ​sors kegyeltje vagyok, mert már gyerekkoromban csodálatos emberek vettek körül, akiktől mindent megkaptam: szeretetet, kultúrát, jó nevelést. Irányt mutattak nekem akkor, és ma is az ő lépteik nyomán járok – többnyire tudva, olykor öntudatlanul. Népes, sokágú családból származom, sokféle kultúrából lettünk összegyúrva, tele vagyunk unokatestvérekkel, nagynéninkkel és nagybácsikkal. Rengeteget tanultam tőlük, elleshettem szemléletüket, gesztusaikat, technikáikat. A fiatalabb generációra hagyományozott tudásukat, tapasztalataikat igyekszem megőrizi. A gasztronómia területén pedig továbbörökíteni a nálam fiatalabbaknak. Valójában ebből a vágyból született meg a könyv: továbbadni több nemzedék hagyományát, amihez hozzáteszem a magamét is. A generációkon át továbbadott receptek óhatatlanul átalakulnak. Hatalmas örömömet lelem a főzésben, leginkább azért, mert imádok enni. Jókat és jól enni. Azt gondolom, hogy muszáj beszélgetnünk egymással. Asztal mellett ülve sokkal könnyebb, mint bárhol máshol. A közös evés felér egy oldással. Hiszen ott van mód nevetni, van mód megbékélni. És nem lehet elfelejteni, hogy mindez mit idéz elő. Mit idéz elő a szájban, a fejben, a gyomorban, és mit a lélekben. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani a könyvemmel, a receptjeimmel. Receptjeim természetesen nem kőbe vésett utasítások. Sőt! Kifejezetten bízatnám az olvasót, hogy a saját ízlése, tetszése szerint itt-ott térjen el a leírtaktól, kísérletezzen bátran!
Kívánom, hogy az olvasás, a főzés és az ételek elfogyasztása szerezzen annyi örömöt, mint amennyi örömöt nekem szereztek, amíg kikísérleteztem, megfőztem, leírtuk és megettük őket. Jó mulatság, női munka volt… „ meséli Hegyi Barbara.

Szívesen forgatom majd minden évszakban.

Hegyi Barbara - Abraka babra
Park Könyvkiadó
2011, 2017
288 oldal
5990.-Ft