2017. november 23.

Házi harissa


A harissa az arab konyha pokolian erős, istenien fűszeres Erős Pistája. Az első találkozásom vele akkor volt, amikor nővéremék hoztak nekem egy tubussal a Tunéziai nyaralásból, szerelem volt első kóstolásra. Kiderült, hogy nem is olyan nagy kunszt házilag előállítani, így készült egy adag, amit iciri-piciri üvegekbe tettem el, hogy felbontás után ne kelljen sokáig tárolni a maradékot. Isteni akár egy vajas kenyérre kenve, de előszeretettel pácolok be vele sütni való húsokat, valami isteni a végeredmény. Ha van olyan erős paprikafüzér a háznál, amiből még nem lett chilipehely, hozzá is lehet látni az elkészítéséhez. A rózsavíz nekünk magyaroknak úri huncutságnak tűnhet, de érdemes bele tenni! Ne feledjük, ez egy arab recept, ott a rózsavíz közkedvelt alapanyag és már itthon sem beszerezhetetlen, még a kiskőrösi tesco-ban is árulnak Kb 2 dl-es üveget kell keresni, Rose Water van ráírva.

Hozzávalók:
10 dkg szárított erős paprika
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál koriandermag
2 teáskanál római kömény
2 teáskanál köménymag
2 teáskanál só
2 evőkanál rózsavíz
8 evőkanál olívaolaj + a tetejére

A fűszereket egy százaz, forró serpenyőben addig pirítom, amíg illatozni kezdenek. Ezt a lépést ki is lehet hagyni, de nem érdemes, mert ettől sokkal intenzívebb lesz a fűszerek íze és finomabb lesz a harissa.
A szárított erős paprikákat száruktól megfosztva, de csumájukat benne hagyva egy órára a rózsavízbe áztatom, majd a többi hozzávalóval együtt késes robotgépbe (vagy blenderbe) teszem és az egészet pépesre dolgozom. A krémet sterilizált kis üvegekbe kanalazom, mindegyik tetejére kb. fél centi vastagon olajat öntök, ami megakadályozza a harissa romlását. Sötét, hűvös helyen tárolom. Felbontás után a hűtőben eláll, ha egy pici olaj fedi a tetején.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.