2017. november 10.

Melanzane alla parmigiana


Kedvenc padlizsános-paradicsomszószos-sajtos íztrióm ezúttal rakott egytálétel formájában. Klasszikus fogás imádott Szicíliámból.

Hozzávalók 4 főre:
3 darab padlizsán
800 g paradicsomkonzerv (fele passata di pomodoro, fele aprított hámozott paradicsom)
1 csokor újhagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
1 kis csokor friss bazsalikom
100 g frissen reszelt parmezán
étolaj

A padlizsánokat megmosom, a végeiket levágom. Éles késsel hosszában kb. 1 cm-es szeletekre vágom és besózom. Lereszelem a parmezánt, 2 mozzarellát felkockázok és egyet felszeletelek. Elkészítem a mártást is. Ehhez kevés olívaolajon megfuttatom a felkarikázott zöldhagymát, rádobom az elkapart fokhagymát, hozzáadom a paradicsomkonzerveket meg egy pici sót, és közepes lángon  gyakori kevergetés mellett kb. a 2/3-ára befőzöm.

A padlizsánszeletekről konyhai törlőpapírral alaposan leitatom a nedvességet. Egy serpenyőben  4 ujjnyi étolajat forrósítok és aranysárgára sütöm mindkét oldalukat. Több réteg törlőpapírt odakészítek, és rásorolom a megsült szeleteket, a tetejükről  is azonnal leitatom az olajat.

Egy tűzálló tál aljába egy fél merőkanálnyi mártást rakok, erre egy sor padlizsánt. Ezután megint mártást, néhány bazsalikomlevelet csipkedek rá,  majd elosztom rajta a felkockázott mozarella felét és egy jó nagy maréknyi parmezánt. Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. Legfelülre egy kevés mártás kerül, bazsalikom, és a szeletelt mozarella. Megszórom bőven parmezánnal , és 180°C fokos sütőbe tolom 25-30 percre.

Bűvös szakács recept alapján.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.