2017. november 21.

Az egyik leghasznosabb karácsonyi ajándék: a háztartási vákuumozó


Nemrég egy nagyobb társaságban körkérdést intéztem az ismerőseim körében: ha választhatna magának valamilyen praktikus, igazán hasznos konyhai kütyüt, mi lenne az? Többen is említették a vákuumozó gépet. Örülök, hogy nem csak én vagyok vákuumgép-fan, hanem egyre többen vannak, akik úgy gondolják, minden háztartásba kell egy vákuumozó készülék!

Miért is?
A vákuum-tasak egy látszólag vastagabb nylon zacskó, ám valójában mikrobarázdás, légcsatornás, speciális anyagból készül és tekercsben kapható, különböző szélességekben.
Az egyik végét hegesztjük a géppel, a szükséges méretre vágjuk, belehelyezzük az élelmiszert és a gép kiszívja belőle a levegőt, majd lezárja hegesztéssel a másik végét is.

A levegő jelenléte nélkül létezni képtelen baktériumok – azaz az aerobok – elpusztulnak, az el nem pusztítható baktériumok csíraszáma pedig olyan alacsony szintre lecsökken, ahol már képtelenek szaporodásra, így a romlás hosszabb időre megakadályozható és minden vákuumozott élelmiszer jobban megőrzi eredeti ízét, zamatát, a zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják a nedvességüket, nem száradnak ki.

A vákuumcsomagolás az alapanyag körül oxigénmentes teret hoz létre, és megakadályozza az oxidációt. Ennek különösen akkor láttuk előnyét, amikor feldaraboltuk a sonkákat és levákuumoztuk, azóta sem kellett fagyasztani (mint előző években), hanem elvannak a hűtőben, majd ha egy-egy csomagot felbontunk, ugyanolyan minőségben találjuk a sonkát, mint amikor betettük a vákuumzacskóba. 


De hurkát, meg sütőkolbászt is csak vákuum zacskóban tárolok a mélyhűtőben, a fent említett okok miatt. Idén már a zöldségeket is vákuumoztam, így sokkal kevesebb helyet is foglalnak a fagyasztóban.
Gyakran pácolok be húsokat is (pld. grillezéshez), vákuumozva 4-5 napot is kibírnak fagyasztás nélkül a hűtőszekrényben.



Pár naponta megfordulok az egyik helyi hipermarketben, és gyakran találok jó minőségű sajtokat béka hátsója alatti áron (pld. echte holland goudát 1400.-Ft/kg, vagy mint legutóbb, egy darab valódi parmigiano reggiano-t 2800.-Ft/kg áron...tudom mázlista vagyok ), na ilyenkor ha kell- ha nem, megveszem, haza ballagok és vákuumfóliázom a sajtokat akkora darabokban, ami egy-egy étkezésnél elfogy. Ameddig egy darab sajt sima konyhai „frissentartó” fóliában pár nap alatt penészedésnek indul a hűtőben, a vákuumtasakba zárt társai akár 2 hónapig is tökéletes állapotban várnak a felhasználásra és ha a vákuumfólia árát is beszámítom, még mindig olcsóbb a sajt kilója, mintha frissen venném meg amikor kell, arról nem is beszélve, hogy itt van, kéznél van, nem kell szaladgálnom a boltba érte ha épp szükség van egy darab sajtra.

Hétvégén black friday, jó alkalom olcsóbban megvenni a vákuumozó gépet és a hozzá való fóliát is! Ezen az oldalon időnként nagyon jó akciók vannak!
Az én vákuumozó gépem innen származik, fóliát is ugyanott szoktam beszerezni.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.