Este vacsoravendégeink lesznek, én meg napok óta pogácsát
kívánok. Ha már úgy is felfűtöttem a sütőt kenyérsütés miatt, sütöttem egy gyors
töpörtyűs pogácsát. Sütéssel együtt ez is egy óra alatt elkészült, ugyanúgy,
mint a kedvenc sajtos pogácsám. A kidagasztott tésztát ezúttal nem zsírral és
reszelt sajttal, hanem darált friss töpörtyűvel kentem, azonnal hajtogattam,
nyújtottam és már ment is a sütőbe. A végeredmény nem annyira szabályosan szép,
de ki bánja, ha egy óra alatt lehet jó leveles, isteni finom töpörtyűs pogácsát
sütni? Amúgy is a kicsit eldőlt példányok a legfinomabbak.
Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
25 g friss, vagy 10 g szárított élesztő
250 ml langyos víz (tejjel még jobb, de az most nem volt)
200 g tejföl, kefír, vagy natúr joghurt (én crème fraîche-t*
használtam)
35 g só
1 kiskanál cukor
80 g lágy (házi) disznózsír
A kenéshez: 500 g (friss) töpörtyű darálva
só és frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez, sütés előtt
Dagasztótálba teszem a lisztet, belekeverem a sót, a cukrot
és a szárított élesztőt. Hozzáadom a zsírt, a tejfölt (vagy kefirt, vagy
joghurtot, vagy crème fraîche-t), hozzáöntöm a langyos vizet és rugalmas, sima
tésztát dagasztok belőle. Pihentetés nélkül, lisztezett felületen azonnal úgy
fél cm vastagra kinyújtom, megkenem a darált töpörtyűvel, bőkezűen borsozom és
megsózom. Feltekerem rúdba (mint a bejglit), a bal és jobb oldalát 2/3-ig
középre hajtom, majd ujjnyi vastagra nyújtom, késsel 2-3 mm mélyen bevagdosom a
tetejét (mint a töpörtyűs pogácsát szokás), pogácsaszaggatóval kiszaggatom és
sütőpapíros tepsire sorakoztatom a pogácsákat. A maradékot összegyúrom,
kinyújtom, bevagdosom, kiszaggatom és tepsire sorakoztatom azt is, amíg az
egész tészta el nem fogy. A pogácsák tetejét megkenem enyhén felvert tojással,
majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 20-25 perc alatt
aranybarnára sütöm. Rácson hagyom langyosra hűlni.
* A crème fraîche hasonló a magyar tejfölhöz, csak nem
savanyított tejkészítmény. Egy ideje kapható itthon a Lidl-ben, előszeretettel
használom.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.