Október 8-án
rendezték meg Kiskőrösön hetedik alkalommal a Kakaspörkölt Főző Fesztivált, ami
évről-évre egyre nagyobb rendezvény, igazi népünnepélye a városnak, és amin
ismét zsűrizhettem. Több mint 90 bográcsban rotyogtak a kakasból készült
finomságok, a versenyre szerencsére „csak” 47 pörköltet neveztek be, így
zsűritag társaimmal mindegyiket megkóstoltuk, volt, amit többször is
visszakóstoltunk, míg kialakult a végeredmény.
Ezen a héten
nincs vidéki utam, így szerencsére oda tudok figyelni arra, mit eszem. Tudom
picit kímélni a gyomrom és minél több jótékony baktériumot bevinni a
táplálékkal, amitől remélhetőleg az általános, jó közérzetem is visszaáll, mert
egy-egy ilyen túlzott „kilengés”, a sok utazással akaratlanul is együtt járó
rendszertelen étkezés, vagy egy antibiotikumos kezelés következtében
elpusztulhat a bélflóra jelentős része, a bélben elszaporodhatnak a patogén
baktériumok, emésztési problémákat, krónikus fáradtságot és egyéb, nem
kívánatos tüneteket produkálva.
Mi a
megoldás? odafigyelni és megadni a szervezetnek, amire szüksége van. Könnyen
emészthető ételeket fogyasztani, minél több természetes probiotikumot
tartalmazó ételt enni, és elkezdeni szedni a hasznos, élő mikroorganizmusokat
nagy mennyiségben tartalmazó készítményeket, amivel sokkal hamarabb visszaáll a
normális emésztés.
Mivel a
szilvának egyébként is szezonja van, és nem mellesleg kiváló gyomorkímélő
gyümölcs, arra gondoltam, hogy szilvás pitét készítek a hétvégére. A szilva
számos jó tulajdonsággal rendelkezik, ugyanis rendkívül sok antioxidánst
tartalmaz, valamint nagyon jó A-, B1-, B2- és C-vitamin forrás. Rostokban
gazdag, így elősegíti az emésztési folyamatot is.
Hozzávalók 4
adaghoz:
40 dkg crème
fraîche*
4 egész
tojás
csipet só
10 dkg lágy,
barna nádcukor (muscovado)**
10 dkg liszt
kiskanál
(házi) vanília esszencia
10 szem
szilva
2
evőkanálnyi mandula pehely
Egy tálban
kézi habverővel a tojásokat fehéredésig keverem a cukorral, belekeverem a crème
fraîche-t, csipetnyi sót és a vanília kivonatot, majd a lisztet apránként
beleszitálom és hozzákeverem. A kivajazott-kilisztezett egyszemélyes
piteformákba öntöm a tésztát. A szilvákat elfelezem, kirakom velük a
pitetésztát, mindegyikre szórok egy pici őrölt fahéjat és cukrot. Megszórom a
pitéket mandula pehellyel és a 180 C-fokra előmelegített sütőben 45-50 perc
alatt készre sütöm. Langyosan (porcukrozva) tálalom.
* A crème
fraîche hasonló a magyar tejfölhöz, csak nem savanyított tejkészítmény. Egy
ideje kapható itthon a Lidl-ben, előszeretettel használom.
** A muscovado cukor finomítatlan, vagy részben finomított nádcukor.
Jellegzetes barna színe a benne lévő melasznak köszönhető és ízre is sokkal
teltebb, karakteresebb, mint a sima fehér cukor. Magasabb a víztartalma, így
lágyabb állagu, a vele készített süteményeknek az állagát, ízét is
befolyásolja, nem csak édesít. Kicsit kevesebb kalória van benne, mint a fehér
társában.A fenti süteményben természetesen helyettesíthető sima
kristálycukorral, vagy édesítőszerrel.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.