2016. október 18.

Szilvás pite


Október 8-án rendezték meg Kiskőrösön hetedik alkalommal a Kakaspörkölt Főző Fesztivált, ami évről-évre egyre nagyobb rendezvény, igazi népünnepélye a városnak, és amin ismét zsűrizhettem. Több mint 90 bográcsban rotyogtak a kakasból készült finomságok, a versenyre szerencsére „csak” 47 pörköltet neveztek be, így zsűritag társaimmal mindegyiket megkóstoltuk, volt, amit többször is visszakóstoltunk, míg kialakult a végeredmény.
Ezen a héten nincs vidéki utam, így szerencsére oda tudok figyelni arra, mit eszem. Tudom picit kímélni a gyomrom és minél több jótékony baktériumot bevinni a táplálékkal, amitől remélhetőleg az általános, jó közérzetem is visszaáll, mert egy-egy ilyen túlzott „kilengés”, a sok utazással akaratlanul is együtt járó rendszertelen étkezés, vagy egy antibiotikumos kezelés következtében elpusztulhat a bélflóra jelentős része, a bélben elszaporodhatnak a patogén baktériumok, emésztési problémákat, krónikus fáradtságot és egyéb, nem kívánatos tüneteket produkálva.

Mi a megoldás? odafigyelni és megadni a szervezetnek, amire szüksége van. Könnyen emészthető ételeket fogyasztani, minél több természetes probiotikumot tartalmazó ételt enni, és elkezdeni szedni a hasznos, élő mikroorganizmusokat nagy mennyiségben tartalmazó készítményeket, amivel sokkal hamarabb visszaáll a normális emésztés.

Mivel a szilvának egyébként is szezonja van, és nem mellesleg kiváló gyomorkímélő gyümölcs, arra gondoltam, hogy szilvás pitét készítek a hétvégére. A szilva számos jó tulajdonsággal rendelkezik, ugyanis rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, valamint nagyon jó A-, B1-, B2- és C-vitamin forrás. Rostokban gazdag, így elősegíti az emésztési folyamatot is.

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg crème fraîche*
4 egész tojás
csipet só
10 dkg lágy, barna nádcukor (muscovado)**
10 dkg liszt
kiskanál (házi) vanília esszencia
10 szem szilva
2 evőkanálnyi mandula pehely

Egy tálban kézi habverővel a tojásokat fehéredésig keverem a cukorral, belekeverem a crème fraîche-t, csipetnyi sót és a vanília kivonatot, majd a lisztet apránként beleszitálom és hozzákeverem. A kivajazott-kilisztezett egyszemélyes piteformákba öntöm a tésztát. A szilvákat elfelezem, kirakom velük a pitetésztát, mindegyikre szórok egy pici őrölt fahéjat és cukrot. Megszórom a pitéket mandula pehellyel és a 180 C-fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütöm. Langyosan (porcukrozva) tálalom.

* A crème fraîche hasonló a magyar tejfölhöz, csak nem savanyított tejkészítmény. Egy ideje kapható itthon a Lidl-ben, előszeretettel használom. 

** A muscovado cukor finomítatlan, vagy részben finomított nádcukor. Jellegzetes barna színe a benne lévő melasznak köszönhető és ízre is sokkal teltebb, karakteresebb, mint a sima fehér cukor. Magasabb a víztartalma, így lágyabb állagu, a vele készített süteményeknek az állagát, ízét is befolyásolja, nem csak édesít. Kicsit kevesebb kalória van benne, mint a fehér társában.A fenti süteményben természetesen helyettesíthető sima kristálycukorral, vagy édesítőszerrel.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.