2016. október 31.

Salaktalanító gyógyteák


Mikor érezzük magunkat legjobban? Ha kerek a világ, tehát nyugodt és tudatos az életünk, így szervezetünk belső egyensúlya is harmóniában van. Az emésztésünk pedig akkor megfelelő, ha igyekszünk természetes, vegyszermentes, és iparilag minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasztani, ügyelve a megfelelő mennyiségű probiotikum bevitelére. Probiotikumokat magunkhoz vehetünk egyrészt bizonyos élelmiszerekből, másrészt recept nélkül kapható, hasznos, élő mikroorganizmusokat nagy mennyiségben tartalmazó készítményekből.

Időnként hasznos beiktatni egy-egy salaktalanító kúrát is, hiszen egy ilyen kezelés méregteleníti szervezetünket, energiával tölt fel, szépíti bőrünket és természetesen karcsúbbá tesz minket. Egyesek szerint a fogyó hold időszaka tökéletes lehet egy ilyen gyógyító hatású kúra megkezdésre, mivel testünk méregtelenítési képessége ebben a két hétben a legintenzívebb. Ahhoz, hogy testünk eredményesen meg tudjon szabadulni a lerakódott salakanyagoktól, érdemes különös figyelmet fordítani a máj tisztítására. A máj méregtelenítő kúrája előtt fontos a test megfelelő előkészítése, hogy a nagy mennyiségben felszabaduló haszontalan salakanyagok könnyen és gyorsan tudjanak távozni. Terhesség, szoptatás, illetve betegség alatt, vagy közvetlenül utána nem célszerű a tisztító kúrába belekezdeni, előbb fel kell erősíteni az immunrendszert és előkészíteni a szervezetet a salaktalanításra, ezzel el lehet kerülni az esetlegesen előforduló kellemetlen tüneteket a kúra alatt és után (fejfájás, hányinger, stb.). A tisztítókúrára való felkészülésben és immunerősítésben is hasznos segítséget nyújtanak a probiotikumok. Az immunrendszer és a probiotikumok kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben!

A salaktalanítás egyik legelterjedtebb módja pedig a gyógyteák fogyasztása:
Petrezselyemlevél tea: vizelethajtó, fertőtlenítő, görcsoldó, étvágyjavító, immunrendszert erősítő, jó allergia ellen és enyhíti a nőgyógyászati panaszokat is.
Csalán: vízhajtó hatása mellett vértisztító hatása is van. Segíti az egész szervezet méregtelenítését, alkalmazása a vese- és hólyagkő-képződésre hajlamosaknál is előnyös. Hatékony köszvény, ízületi gyulladás és egyéb reumatikus megbetegedések esetében, salaktalanító hatásának köszönhetően enyhíti az allergiás tüneteket és egyes bőrbetegségek esetén is javallott.

Gyermekláncfű: emésztést elősegítő, máj- és epeműködést serkentő, vizelethajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló, az egész szervezetet salaktalanító gyógynövény. Reumakezelések kiegészítőjeként is használják, újabban igazolták gyulladáscsökkentő hatását.

Kamilla: az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő és emésztést segítő gyógynövényünk. Nyugtató és májregeneráló, segít a salaktalanításban, jótékony hatását pedig leginkább teaként elkészítve fejti ki.
Citromfű és a Borsmenta: teája remek salaktalanító, méregtelenítő, mivel fokozzák a máj és az epe működését, serkentőleg hatnak az emésztésre, megszüntetik a kellemetlen haspuffadást és enyhítik a bélgörcsöket.

Gyógyteának való alapanyagot szaküzletekben, vagy gyógyszertárban vásároljunk, ha pedig friss növényekből készítünk gyógyteát, a növényeket gyűjtsük tiszta, vegyszermentes környezetből. Szakember, vagy orvos felügyelete nélkül nem érdemes drasztikus méregtelenítő/salaktalanító kúrába kezdeni, különösen, ha valaki áldott állapotban van, vagy szoptatja kisbabáját, mivel egy nem szakszerűen és személyre szabottan végrehajtott kúrának több nem kívánt mellékhatása lehet, mint előnye.