2016. október 7.

chocoMe, a kedvenc!


A chocoMe az egyik legsikeresebb magyar márka. Mészáros Gábor úgy építette fel vállalkozását 6 év alatt, hogy feladva addigi életét, kitanulta Belgiumban a csokoládé készítést és elkezdett különleges táblás csokoládékat készíteni. Emlékszem, 2010 év elején kaptam egy meghívót, hogy készítsem el személyre szabott csokoládémat, amihez magam válogathatom össze a “feltétet” a liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökből, kandírozott virágokból, vagy akár 23 karátos ehető aranyból. Ez volt a chocoMe. Két és fél év múlva, 2012 októberében már az Angyalföldi, négyszer nagyobb manufaktúrát avattuk, ahová a világ különböző tájairól érkezett, jó minőségű alapanyagaiból készülnek a chocoMe termékek. Nemsokára megszülett az ikonikus Raffinée termékcsalád, ami évente több új taggal bővül és a chocoMe sorra nyeri a nemzetközi versenyeket.
Londonban évek óta többszörös Academy of Chocolate Awards díjasak a termékei, de nem csak ott, hanem a Great Taste Award nemzetközi gasztronómiai versenyen is sorra kapja az elismeréseket, termékeivel szinte megbabonázza a gasztro-szakértőkből álló szakmai zsűrit, ízkölteményei minden érzékszervet rabul ejtenek. Nyertes ízkombinációi, a teljesség igénye nélkül: tonkababos tejcsokoládéval és kakaóporral bevont szicíliai mandula, Guérande sós szőkecsokoládéval bevont szicíliai mandula hántolt ostyával (fokozzam? A Szicíliából származó, lapos, hosszúkás, kesernyés mellékíztől mentes, krémesen édes mandulaszemek tört ostyával dúsított szőkecsokoládés fürdőbe merülnek alá, ahonnan a markáns karamellás jegyek elementáris erővel törnek elő a Guérande sónak köszönhetően. A vékony csokoládérétegtől fénylő mandulaszemeket ezután hántolt ostyába forgatják, hogy még ropogósabbá tegyék. Hmmm…)
Egyik kedvencem a szicíliai mandula Arabica kávéval ízesített étcsokoládéval bevonva, kardamommal, melyhez Szicília talán legfinomabb, szokatlanul lapos alakú és intenzíven krémes ízű manduláját finomra pörkölt, őrölt Arabica kávébabbal ízesített csokoládémasszába eresztik, az kávéaromával sűrűn átitatott szemeket ezután egzotikus ízű kardamommal fűszerezett kakaóporba hempergetik. Gasztro-orgazmus! A másik kedvencem a mogyorós-tejcsokoládéval és őrölt Etióp Harrar kávéval bevont Piemonte-i mogyoró, mely Londonban a 2016-os International Chocolate Awards-on arany érmes lett.
Nem kicsit irigylem a világ (talán) legszigorúbb, 400 tagból álló zsűrijét amely sok-sok órát tölt étel-vakkóstolással egy-egy verseny során. A verseny csak az ízről szól, nem az okos marketingről vagy a szemet gyönyörködtető csomagolásról! A zsűritagok, akik közt neves Michelin csillagos éttermek séfjei, elismert gasztronómiai szakemberek, patinás áruházak beszerzési igazgatói, neves ételkritikusok is helyet kapnak, csomagolóanyag és bármilyen más információ nélkül kapják a termékeket kóstolásra (vaktesztre).

Mészáros Gábor, a cég alapítója, vezetője és csokoládémestere körültekintően ügyel a legapróbb részletekre, ebből a hozzáállásból születnek azok a szofisztikáltságukban is érzéki chocoMe gasztroélmények, melyek az ünnepeket és a hétköznapokat egyaránt megédesítik és felejthetetlenné teszik. Annak ellenére, hogy a chocoMe mindössze egy 6 évvel ezelőtt alapított márka, máris harminc nemzetközi szakmai elismeréssel rendelkezik és jelen van 5 kontinens közel 50 országában.

A korábbi évekhez hasonlóan az új csokoládészezont vadonatúj termékfejlesztésekkel teszi a chocoMe még vonzóbba és varázslatosabbá. Az őszi idénynek egy merész, a francia csúcsgasztronómiában is pusztán egy pár éve használt alapanyaggal, egy különleges, díjhalmozó drazsékat bemutató válogatással és egy új, egzotikus Voilé ízzel vág neki.

Az egyik különlegesség a feketeribizli borssal fűszerezett étcsokoládés szicíliai mandula.
Az étcsokoládéban kiteljesedő feketeribizli bors intenzív gyümölcsössége és egyben fűszeressége ellenállhatatlanul pikáns kéreggel vonja be az oválisan megnyúlt mandulát.


De mi is az a feketeribizli bors?
A kissé megtévesztő elnevezésű fűszer a gasztrovilág új, alig pár éves francia innovációja. A fűszer alapja a feketeribizli cserjékről begyűjtött friss rügyek, amelyekből liofilizálással kivonják a bennük található vizet, majd kíméletesen porítják, így az eleven, kissé csípős, ugyanakkor nagyon kerek gyümölcsaromákban bővelkedő fűszer egész évben hordozza a feketeribizli – egyébként csak nyáron élvezhető – frissítő, kesernyés ízét.

Másik újdonságuk a kandírozott pink grapefruit héj venezuelai étcsokoládéval bevonva.


A különleges Voilé íz külső burkát roppanós venezuelai étcsokoládé alkotja, keserédes szorításba fogva a kandírozásnak köszönhetően egyszerre édes, pikírten savanykás és enyhén kesernyés pink grapefruitot.  Ez az egzotikus gyümölcs az egyik legsokoldalúbb, amelynek ízében egyaránt fellelhetők édeskés, savanykás és kesernyés jegyek is, ami nem meglepetés a gyümölcs felmenőit ismerve – a grapefruit a narancs és a pomelo keresztezéséből született. A pink változat alig 100 éves múltra tekinthet vissza, a pirosnál és a fehérnél sokkal összetettebb ízű, élénkebb aromájú és kevésbé keserű.

Kedved támadt megkóstolni? Az összes díjnyertes chocoMe csokoládét itt találod .