2016. október 19.

Fetás padlizsános bab és egy könyvajánló


Bezselics Ildikó újságíró,  egykori tévés szerkesztő, akinek nem csak ételei , de az írásai is élvezetesek, immár 6 éve olvashatjuk őket a Két cica konyhája blogon. 

A MAGOK A KONYHÁBAN  három részes könyvsorozat, mely a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a gabonaféléket, illetve álgabonákat helyezi új megvilágításba.  A trilógia első kötete - Ildikó legfrissebb könyve -  66 gyors és egészséges receptje a hüvelyesekről szól. A gyönyörű fotókkal illusztrált könyvben szerepelnek húsos fogások is, hiszen az egészséges étrend nem a húst mellőzők kiváltsága.  Öröm lapozgatni.  Minden recept a bal oldalon olvasható, jobb oldalon az adott étel fotójában gyönyörködhetünk. Külön tetszik, hogy a receptleírás mellett ott van, hogy mennyi időt vesz igénybe az elkészítése, illetve mennyi energia, fehérje, zsír és szénhidrát található egy adagban. Az egész könny átlátható, letisztult és olvasmányos annak ellenére, hogy egy-egy receptnél nincs bevezető szöveg, vagy személyes sztori.



Azt gondolnánk, hogy a hüvelyesek unalmasak… pedig dehogy!  A kötetben jól megférnek egymás mellett a magyaros fogások az egzotikusabbakkal, inspirálva arra, hogy merjünk bátrak lenni, tálaljuk például a zöldbabfőzeléket fasírt helyett cukkini koftával.
Sokat fogom forgatni, mert több olyan recept van benne, amire első olvasáskor mondtam, hogy „de jóóó, ezt is meg kell főznöm!” Elsőnek a fetás-padlizsános bab receptjét gabojszásítottam és készítettem el, a piacon kapható utolsó idei padlizsánból, némi füstölt tarjával felturbózva.

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
100 g szeletelt füstölt, főtt tarja (a helyi hentes egész jót készít)
1 kisebb méretű padlizsán, héjastól kockákra vágva
2 evőkanál olívaolaj
100 g főtt bab (én konzerv borlotti babot használtam)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál frissen facsart citromlé
100 g feta, kézzel elmorzsolva (nálam kecsketúró)
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
zöldpetrezselyem a díszítéshez

Egy serpenyőben felmelegítem az olajat, megpirítom rajta a hagymát, félidőben hozzáadom csíkokra vágott füstölt tarját, majd pár perc múlva a padlizsán kockákat. Ha elkészült, hozzákeverem a lecsöpögtetett babot, a köményt és a citromlevet. Kevergetve addig pirítom, míg a kömény elkezd illatozni, akkor leveszem a tűzről , tányérra halmozom és megszórom a kézzel emorzsolt kecsketúróval, meg friss petrezselyemzölddel. Pitával, vagy friss kenyérrel tálalom.

A könyvet itt lehet kedvezményesen megrendelni.

Bezselics Ildikó – Magok a konyhában - Hüvelyesek
BOOOK KIADÓ KFT
2016
176 oldal
5490.- Ft



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.