2016. szeptember 29.

Bélflóra helyreállító ételek


Mára már nagyon fontossá vált, hogy odafigyeljünk és megőrizzük hasunk egészségét a jó közérzet érdekében, hiszen emésztési problémák, kedélyállapotok, kiütések hátterében bizony bélflóránk károsodása is állhat. A gyomrunk helyreállítása érdekében első lépésként pedig probiotikumok bevitelét javasoljuk.

A rendszertelen étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, a környezeti ártalmak vagy egy antibiotikumos kezelés következtében elpusztulhat a bélflóra jelentős része, a bélben túlzottan elszaporodhatnak a patogén baktériumok, emésztési problémákat, krónikus fáradtságot és egyéb tüneteket produkálva. Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelő baktériumok bevitelével viszonylag könnyen és gyorsan megtörténhet élő baktériumkultúrát tartalmazó készítmények fogyasztásával.
A probiotikumokat három különböző forrásból is beszerezhetünk: gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítményből, természetes táplálékokból és étrendkiegészítőkből. A bennük található jótékony baktériumtörzs pedig elősegíti a bélflóra-károsodásának helyreállítását, így nagy eséllyel közérzetünk javulását is.

Gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítmény
Az természetes probiotikumok egyik hátránya, hogy a bennük található jótékony baktériumok még hűtött tárolás esetén is viszonylag gyorsan elpusztulnak, probiotikum tartalmuk nem állandó és rendszerint alacsony, emiatt betegség esetén nem elég hatékonyak a bélflóra egyensúlyának megfelelő és gyors helyreállításában. Az erre a célra kifejlesztett gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítmények alkalmazásakor ez kiküszöbölhető.
Az probiotikumok védő- illetve akár gyógyító hatásának köszönhetően természetesen véd a betegségek ellen, illetve fertőzés vagy megbetegedés kialakulása esetén segít a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülésben, a legyengült immunrendszer és bélflóra rehabilitálásában.

Természetes táplálékok/ probiotikumok
A jótékony baktériumok - amit a legtöbbször az elfogyasztott ételekkel viszünk be a szervezetünkbe - sajnos nem örökéletűek, élettartamuk csupán néhány hét, ezért gondoskodnunk kell az állandó utánpótlásról, így csak hosszú távú, rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség és jó közérzet fenntartását.
A következőekben pedig a legjobb probiotikus élelmiszereket mutatjuk be:
Savanyú káposzta: erjesztett élelmiszerként, sok hasznos jó baktériumot tartalmaz, és főleg az őszi-, téli időszakokban vitaminszükségletünk nagy részét ezzel tudjuk pótolni. Régebben gyakoribb volt, hogy otthon az emberek saját maguk készítették el a savanyú káposztát, mára viszont ezt kevesen vállalják be, viszont fontos odafigyelnünk, hogy a boltokban csak frissen kimért káposztát válasszunk, mivel a pasztőrözött változatokban a tartósítási eljárás megöli az élő baktériumokat.
Kovászos uborka: szintén erjesztéssel, vízzel és sóval készült savanyúság, amely ecetet nem tartalmaz. Érdemes tudni arról, hogy az ecet elpusztítja a baktériumokat, így azok a savanyúságok, amelyek ebből készülnek, nem megfelelőek bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében.
Kefir: Rendszeres, azaz naponta egy élőflórás kefir fogyasztása jó hatással van gyomrunk egészségére, hiszen a probiotikumok mellett, hasznos gombafajtákat is tartalmaz, ami gazdagítja bélflóránkat.
Joghurt: a laktobiotikumot és bifidubaktériumot is tartalmazó joghurt fogyasztása is segít egészségünk megőrzésében. Figyeljünk arra, hogy bármilyen joghurtot is választunk, tartalmazzon élőflórát vagy baktériumkultúrát!
Érlelt sajtok: Az olyan fermentált sajtok, mint például a gouda, a brie, az ementáli, a kecskesajt, a parmezán vagy a camembert elsősorban a lactobacillusokat, tartalmaznak, amelyek strapabíróbbak más baktériumoknál, így nem csak ízletesek, hanem immunrednszerünk megfelelő működésében is segítenek.

Természetes prebiotikumok
A „hasznos” baktériumoknak is megfelelő táplálékra van szüksége: erre szolgálnak a prebiotikumok. Ezek olyan élelmiszer-összetevők, amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak, így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához.
Sok prebiotikumot tartalmaz a csicsóka, a vöröshagyma és póréhagyma, a fokhagyma, a bab és a borsó, a zabpehely, banán és az érett sajtok.