Mára már
nagyon fontossá vált, hogy odafigyeljünk és megőrizzük hasunk egészségét a jó
közérzet érdekében, hiszen emésztési problémák, kedélyállapotok, kiütések
hátterében bizony bélflóránk károsodása is állhat. A gyomrunk helyreállítása
érdekében első lépésként pedig probiotikumok bevitelét javasoljuk.
A rendszertelen étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, a
környezeti ártalmak vagy egy antibiotikumos kezelés következtében elpusztulhat
a bélflóra jelentős része, a bélben túlzottan elszaporodhatnak a patogén
baktériumok, emésztési problémákat, krónikus fáradtságot és egyéb tüneteket
produkálva. Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelő baktériumok
bevitelével viszonylag könnyen és gyorsan megtörténhet élő baktériumkultúrát
tartalmazó készítmények fogyasztásával.
A probiotikumokat három különböző forrásból is
beszerezhetünk: gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítményből, természetes
táplálékokból és étrendkiegészítőkből. A bennük található jótékony
baktériumtörzs pedig elősegíti a bélflóra-károsodásának helyreállítását, így nagy
eséllyel közérzetünk javulását is.
Gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítmény
Az természetes probiotikumok egyik hátránya, hogy a bennük
található jótékony baktériumok még hűtött tárolás esetén is viszonylag gyorsan
elpusztulnak, probiotikum tartalmuk nem állandó és rendszerint alacsony, emiatt
betegség esetén nem elég hatékonyak a bélflóra egyensúlyának megfelelő és gyors
helyreállításában. Az erre a célra kifejlesztett gyógyszernek minősülő, vény
nélkül kapható készítmények alkalmazásakor ez kiküszöbölhető.
Az probiotikumok védő- illetve akár gyógyító hatásának
köszönhetően természetesen véd a betegségek ellen, illetve fertőzés vagy
megbetegedés kialakulása esetén segít a minél gyorsabb és hatékonyabb
felépülésben, a legyengült immunrendszer és bélflóra rehabilitálásában.
Természetes táplálékok/ probiotikumok
A jótékony baktériumok - amit a legtöbbször az elfogyasztott
ételekkel viszünk be a szervezetünkbe - sajnos nem örökéletűek, élettartamuk
csupán néhány hét, ezért gondoskodnunk kell az állandó utánpótlásról, így csak
hosszú távú, rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség és jó közérzet
fenntartását.
A következőekben pedig a legjobb probiotikus élelmiszereket
mutatjuk be:
Savanyú
káposzta: erjesztett élelmiszerként, sok hasznos jó baktériumot
tartalmaz, és főleg az őszi-, téli időszakokban vitaminszükségletünk nagy
részét ezzel tudjuk pótolni. Régebben gyakoribb volt, hogy otthon az emberek
saját maguk készítették el a savanyú káposztát, mára viszont ezt kevesen
vállalják be, viszont fontos odafigyelnünk, hogy a boltokban csak frissen
kimért káposztát válasszunk, mivel a pasztőrözött változatokban a tartósítási
eljárás megöli az élő baktériumokat.
Kovászos
uborka: szintén erjesztéssel, vízzel és sóval készült savanyúság,
amely ecetet nem tartalmaz. Érdemes tudni arról, hogy az ecet elpusztítja a
baktériumokat, így azok a savanyúságok, amelyek ebből készülnek, nem
megfelelőek bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében.
Kefir:
Rendszeres, azaz naponta egy élőflórás kefir fogyasztása jó hatással van
gyomrunk egészségére, hiszen a probiotikumok mellett, hasznos gombafajtákat is
tartalmaz, ami gazdagítja bélflóránkat.
Joghurt: a
laktobiotikumot és bifidubaktériumot is tartalmazó joghurt fogyasztása is segít
egészségünk megőrzésében. Figyeljünk arra, hogy bármilyen joghurtot is
választunk, tartalmazzon élőflórát vagy baktériumkultúrát!
Érlelt
sajtok: Az olyan fermentált sajtok, mint például a gouda, a brie, az
ementáli, a kecskesajt, a parmezán vagy a camembert elsősorban a
lactobacillusokat, tartalmaznak, amelyek strapabíróbbak más baktériumoknál, így
nem csak ízletesek, hanem immunrednszerünk megfelelő működésében is segítenek.
Természetes prebiotikumok
A „hasznos” baktériumoknak is megfelelő táplálékra van
szüksége: erre szolgálnak a prebiotikumok. Ezek olyan élelmiszer-összetevők,
amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak,
így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található
egészségvédő mikrobák szaporodásához.
Sok prebiotikumot tartalmaz a csicsóka, a vöröshagyma és
póréhagyma, a fokhagyma, a bab és a borsó, a zabpehely, banán és az érett
sajtok.