A tavalyi paradicsom befőzéskor elektromos passzírozót használtam, ami nagyon
megkönnyítette a munkát. A passzírozásból visszamaradt szárazanyagot sajnáltam
kidobni, inkább vékony rétegben sütőpapíros tepsire egyengettem és kenyérsütés
után a lassan kihűlő sütőben megszárítottam, majd késes robotgépben porítottam.
Intenzív paradicsom ízű őrleményem lett, amivel akár egy kenyértésztát fel
lehet turbózni. Így tettem ezzel az olajbogyós, teljes kiőrlésű gyökérkenyérrel
is, a végeredmény nagyon finom volt még magában is.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
300 g teljes kiőrlésű liszt (bio tönköly)
200 g félbarna liszt (a tiszapüspöki Klára malom terméke)
1 mokkáskanálnyi szárított paradicsom őrlemény
5 g szárított élesztő
12 g (parajdi) só
50 g reszelt parmezán
2 marék magozott olajbogyó
3,5 - 4 dl langyos víz
300 g teljes kiőrlésű liszt (bio tönköly)
200 g félbarna liszt (a tiszapüspöki Klára malom terméke)
1 mokkáskanálnyi szárított paradicsom őrlemény
5 g szárított élesztő
12 g (parajdi) só
50 g reszelt parmezán
2 marék magozott olajbogyó
3,5 - 4 dl langyos víz
Egy tálban elkeverem a liszteket a paradicsom őrleménnyel
meg a sóval, majd hozzákeverem az élesztőt, jól elkeverem a száraz
hozzávalókat, majd hozzáadom a vizet és szilikon lapát segítségével
összeállítom a tésztát. A végén belekeverem az olajbogyót. Nem kell dagasztani,
sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt és az olajbogyók is
keveredjenek el, ne maradjanak egy kupacba. Letakarva (hogy ki ne száradjon),
huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen sütőben) kelesztem 10-12 órán át (nyári
melegben 2-3 órával kevesebb is elég neki). Az idő leteltével felfűtöm a sütőt
230 fokra, majd bőven lisztezett felületre kiborítom a tésztát, elfelezem,
mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom, megszórom a reszelt
parmezánnal, bejgliszerűen feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd
többször megcsavarom (mintha mosott ruhát csavarnék ki). Sütőpapírral bélelt
tepsire teszem, a tetejét megspriccelem vízzel, megszórom reszelt parmezánnal
(ez akár el is hagyható) és hagyom még pihenni pár percig, majd betolom a
kenyereket a sütőbe és dobok a sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát. 40-45
percig sülnek, míg szép színük nem lesz és az aljuk – megkopogtatva – kongó
hangot nem ad. Rácson hagyom kihűlni.