2016. szeptember 29.

Olajbogyós, parmezános, aszalt paradicsomos gyökérkenyér


A tavalyi paradicsom befőzéskor elektromos passzírozót használtam, ami nagyon megkönnyítette a munkát. A passzírozásból visszamaradt szárazanyagot sajnáltam kidobni, inkább vékony rétegben sütőpapíros tepsire egyengettem és kenyérsütés után a lassan kihűlő sütőben megszárítottam, majd késes robotgépben porítottam. Intenzív paradicsom ízű őrleményem lett, amivel akár egy kenyértésztát fel lehet turbózni. Így tettem ezzel az olajbogyós, teljes kiőrlésű gyökérkenyérrel is, a végeredmény nagyon finom volt még magában is.

Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
300 g teljes kiőrlésű liszt (bio tönköly)
200 g félbarna liszt (a tiszapüspöki Klára malom terméke)
1 mokkáskanálnyi szárított paradicsom őrlemény
5 g szárított élesztő
12 g (parajdi) só
50 g reszelt parmezán
2 marék magozott olajbogyó
3,5 - 4 dl langyos víz


Egy tálban elkeverem a liszteket a paradicsom őrleménnyel meg a sóval, majd hozzákeverem az élesztőt, jól elkeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadom a vizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a tésztát. A végén belekeverem az olajbogyót. Nem kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt és az olajbogyók is keveredjenek el, ne maradjanak egy kupacba. Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen sütőben) kelesztem 10-12 órán át (nyári melegben 2-3 órával kevesebb is elég neki). Az idő leteltével felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd bőven lisztezett felületre kiborítom a tésztát, elfelezem, mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom, megszórom a reszelt parmezánnal, bejgliszerűen feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd többször megcsavarom (mintha mosott ruhát csavarnék ki). Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét megspriccelem vízzel, megszórom reszelt parmezánnal (ez akár el is hagyható) és hagyom még pihenni pár percig, majd betolom a kenyereket a sütőbe és dobok a sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát. 40-45 percig sülnek, míg szép színük nem lesz és az aljuk – megkopogtatva – kongó hangot nem ad. Rácson hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: