2016. november 2.

Tzatziki


A tzatzikinek ahány ház, annyi receptje van, de a joghurt-uborka-fokhagyma-olívaolaj négyes képezi alapját mindegyikinek. Fel lehet még turbózni friss kaporral, mentával, oregánóval vagy citromhéjjal, de egy a lényeg, a tzatziki nem híg, hanem jó sűrű köszönhetően a kimagozott, lereszelt, majd lesózott és alaposan kinyomkodott uborkának. Van, hogy salátának esszük, de van, hogy ez a körete egy szelt grillezett, vagy rántott húsnak. Szerencsére kígyóuborka egész évben kapható, így egy jó tzatziki nem nem a nyár kiváltsága.

Hozzávalók 2 főre köretnek, 4 főre salátának:
3 dl natúr görög joghurt (minél zsírosabb, annál jobb)
3 kígyóuborka (60-70 dkg)
3-4 gerezd fokhagyma
kis csokor friss kapor, menta, vagy oregáno, felaprítva  
fél dl (plusz egy pici) extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt bors
Kalamata olajbogyó a tálaláshoz (és mellé J nálunk elfogy rendszeresen egy üveggel)

Van, aki meghámozza az uborkát, én nem szoktam. Hosszában kettévágom, kikaparom a középén lévő magos lágy részt, az uborka húsát pedig lereszelem a reszelő nagyobb lyukán, megsózom, majd negyed óra múlva kinyomkodom és lecsepegtetem.

Egy tálba teszem a joghurtot, összekeverem a zúzott fokhagymával, majd hozzáadom az alaposan kinyomkodott uborkát, az apróra vágott zöldfűszert, fél deci olívaolajat, és alaposan elkeverem az egészet. Megszórom frissen őrölt borssal, ha szükséges, még sózom, majd a tetejét meglocsolom pici olívaolajjal, lefedem és egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Kalamata olajbogyóval tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.

3 megjegyzés:

Flögi írta...

Szia,
én gyakran csinálok tzatzikit, Görögországban nem tesznek bele kaprot soha, én sem teszek, mert nem szeretem az ízét, én a göerög szakácskönyvek szerint készítem, ami annyiban különbözik a tiédtől, hogy fűszerek közül csak só és egészen sok feketebors van benne, valamint egy picike friss citromlé is. A többi fűszer, amiket te írsz, nincsenek. De persze mindeki ízlésének megfelelően készítheti el. Nekem még szerencsém, hogy ahol élek, lehet kapni gey kilós vödörrel igazi, eredeti görög joghurot. üdv

Felix Frick írta...


Hello! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new posts. amex login

Gabojsza írta...

Dear Felix, You can find me on twitter as GyepesGabojsza, on Instagram as gabojszagyepes and on Facebook here:www.facebook.com/GABOJSZAKONYHAJA/
Thanks!