2016. november 15.

Házilag füstölt libacomb


Közeledett a Márton nap, meg a kiskőrösi Kemencés Fesztivál és tudtam, hogy sóletet fogok főzni, amibe ugye illik tenni – főleg Márton napkor - füstölt libát. A tervet tett követte, vettem pár libacombot és nekiláttam a projektnek. Gondolkodtam, hogy hagyományos sózással, vagy dehidratálási* eljárással készítsem elő a combokat  de a kacsamell füstölésnél alkalmazottakkal ellentétben most a hagyományos sózás mellett döntöttem. Parajdi sóval alaposan beszórtam a combokat, majd hűvös helyre tettem őket.
3 nap elteltével kivettem a sóból, lemostam, konyhai papírtörlővel megszárítgattam és ÉP felfűzte a füstöléshez. Hogy ne csak pár libacombot füstöljünk, töltöttünk egy kis kolbászt is :-)


Pár órát szikkadt jól szellőző helyen, majd 3 X 4-5 órás hideg füstölés következett akácfa fűrészporával (ezt is magunk végeztük, ÉP épített egy klassz kis füstölőt). Füstölés után kb. 1 hétig lógtak a hátsó (hideg) kamrában, mielőtt a sóletbe végezte volna egy része, a többit lefagyasztottam, hogy ne száradjon ki túlságosan. A januári kolbászgyártás idején készítünk még egy adaggal, mert igen finom!

*A dehidratálási eljárás ugyanaz, amit a gravlax készítésénél is alkalmazunk, azaz egyenlő mennyiségű parajdi só és kristálycukor keverékében pácolódnak a húsok. A füstölt kacsamellet rendszerint így készítem elő a füstölésre.