Ahogy hidegebbre fordul az idő, ÉP elkezdi finom utalásokkal
felhívni a figyelmem, hogy ideje lenne mákos bejglit sütnöm. Egy kósza ötlettől
vezérelve nem csak bejgli rudakat sütöttem, hanem egy csinos pitét is, ami
maximálisan hozza a mákos bejgli feelinget, mégis mennyivel jobb ránézni, mint
egy rúd bejglire, nem? A lenti
mennyiségből – piteforma nagyságától függően – egy pite és legalább egy rúd
mákos bejgli süthető. Ha a piteforma kisebb, értelem szerűen több rúd is sül
majd.
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény. A bolti mákokkal óvatos vagyok, mert nem egyszer szaladtam bele még szavatossági idő belül már avas mákba.
Jó ideje mákot (is) csak a Magosboltban veszek, ahol gyorsan pörög az árú, nincs ideje a máknak megavasodni. Jó hír, hogy a napokban indítottak webshopot is , így már nem kell elballagnom a Nagyvásárcsarnokban lévő boltjukba bevásárolni, hanem itthonról, kényelmesen el tudom intézni ezt is. Szállítanak az ország egész területére 1 és 2 napos határidővel, lehet online – bankkártyával fizetni az oldalon, vagy utánvéttel a futárnál és a regisztráció utáni első vásárlásnál 10% nyitási kedvezményt kap minden vásárló. Hamarosan egyéb akciókkal is jelentkeznek, érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalukat is. Ja, és náluk a mákot darálva is meg lehet rendelni!
Hozzávalók a tésztához:
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény. A bolti mákokkal óvatos vagyok, mert nem egyszer szaladtam bele még szavatossági idő belül már avas mákba.
Jó ideje mákot (is) csak a Magosboltban veszek, ahol gyorsan pörög az árú, nincs ideje a máknak megavasodni. Jó hír, hogy a napokban indítottak webshopot is , így már nem kell elballagnom a Nagyvásárcsarnokban lévő boltjukba bevásárolni, hanem itthonról, kényelmesen el tudom intézni ezt is. Szállítanak az ország egész területére 1 és 2 napos határidővel, lehet online – bankkártyával fizetni az oldalon, vagy utánvéttel a futárnál és a regisztráció utáni első vásárlásnál 10% nyitási kedvezményt kap minden vásárló. Hamarosan egyéb akciókkal is jelentkeznek, érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalukat is. Ja, és náluk a mákot darálva is meg lehet rendelni!
Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot 4-5 deciliter tejjel,
ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával
és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett
krémesre főzök, majd hagyom kihűlni.
A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál
cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját
habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes
keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra
elteltével a tésztát fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad,
így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztával kibélelek
egy piteformát, majd megtöltöm azt máktöltelékkel és elegyengetem. A maradék
tésztából különböző méretű csillag (vagy bármely más) tésztakiszúróval mintákat
szúrok ki, ezzel fedem be a pite tetjét, lehetnek átfedések is, de minden
formát bekenek tojással, hogy sülés közben szép fényesre süljön, na meg a tojás
a rétegek között ragasztóként is funkcionál.
A maradék tésztát téglalap alakúra, fél cm vastagra
kinyújtom és rákenem a maradék máktölteléket, a tészta két oldalát picit
visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne
maradjon közte és átemelem sütőpapíros tepsire. A maradék tojás sárgájával
megkenem a bejgli rudat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a
sárgáját. Ezután megkenem a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben
bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejglit megszurkálom (erre egy
bambusz saslikpálcát használok), majd a pitével együtt forró sütőbe tolom és
kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Jó a hagyományos bejgli rúd is, de
ugye, mennyivel szebb ez a pite?
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.