2016. november 20.

Mákos bejgli-pite


Ahogy hidegebbre fordul az idő, ÉP elkezdi finom utalásokkal felhívni a figyelmem, hogy ideje lenne mákos bejglit sütnöm. Egy kósza ötlettől vezérelve nem csak bejgli rudakat sütöttem, hanem egy csinos pitét is, ami maximálisan hozza a mákos bejgli feelinget, mégis mennyivel jobb ránézni, mint egy rúd bejglire, nem?  A lenti mennyiségből – piteforma nagyságától függően – egy pite és legalább egy rúd mákos bejgli süthető. Ha a piteforma kisebb, értelem szerűen több rúd is sül majd.
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény. A bolti mákokkal óvatos vagyok, mert nem egyszer szaladtam bele még szavatossági idő belül már avas mákba.
Jó ideje mákot (is) csak a Magosboltban veszek, ahol gyorsan pörög az árú, nincs ideje a máknak megavasodni. Jó hír, hogy a napokban indítottak webshopot is , így már nem kell elballagnom a Nagyvásárcsarnokban lévő boltjukba bevásárolni, hanem itthonról, kényelmesen el tudom intézni ezt is. Szállítanak az ország egész területére 1 és 2 napos határidővel, lehet online – bankkártyával fizetni az oldalon, vagy utánvéttel a futárnál és a regisztráció utáni első vásárlásnál 10% nyitási kedvezményt kap minden vásárló. Hamarosan egyéb akciókkal is jelentkeznek, érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalukat is. Ja, és náluk a mákot darálva is meg lehet rendelni!

Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot 4-5 deciliter tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzök, majd hagyom kihűlni.

A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztával kibélelek egy piteformát, majd megtöltöm azt máktöltelékkel és elegyengetem. A maradék tésztából különböző méretű csillag (vagy bármely más) tésztakiszúróval mintákat szúrok ki, ezzel fedem be a pite tetjét, lehetnek átfedések is, de minden formát bekenek tojással, hogy sülés közben szép fényesre süljön, na meg a tojás a rétegek között ragasztóként is funkcionál.

A maradék tésztát téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom és rákenem a maradék máktölteléket, a tészta két oldalát picit visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne maradjon közte és átemelem sütőpapíros tepsire. A maradék tojás sárgájával megkenem a bejgli rudat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját. Ezután megkenem a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejglit megszurkálom (erre egy bambusz saslikpálcát használok), majd a pitével együtt forró sütőbe tolom és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Jó a hagyományos bejgli rúd is, de ugye, mennyivel szebb ez a pite? 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.