Belgium és Hollandia legnépszerűbb keksze, a
flamandul speculaas, franciául speculoos,
Dél-Bajorországban pedig spekulatius nevű omlós keksz tipikus karácsonyi
sütemény, melynek alapfűszerei a kardamom, szegfűszeg és fahéj, de nem ront
rajta egy kis gyömbér és csillagánizs sem. Ezúttal gluténmentes változatot
sütöttem, Hadarik Rita mézes keksz lisztkeverékét használva alapul, a
gluténmentes süteményes oldalán található receptet követve.
Hozzávalók 20-22 darabhoz:
Fél csomag, azaz 150 g Hadarik Rita gluténmentesmézes keksz lisztkeverék
60 g melaszos nádcukor
60 g vaj
1 tojássárga
rizsliszt a szóráshoz
60 g melaszos nádcukor
60 g vaj
1 tojássárga
rizsliszt a szóráshoz
Egy keverőtálban, a liszttel elkevert cukorral összemorzsolom
a kis darabokra vágott, hideg vajat, majd a tojássárgával és 1-2 kanál hideg
vízzel összegyúrom. A masszát folpackba teszem, és 1 órát pihentetem a hűtőben,
majd hideg, kevés rizsliszttel megszórt felületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtom,
és kiszúrom a formákat. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrom, kinyújtom, és
formázom, míg el nem fogy a tésztám.
170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 14 percig sütöm.
Ropogós, jó ízű omlós keksz a végeredmény. Rita minimális munkával, maximális élvezet ígér, gluténmentesen, és valóban ezt kapjuk.
170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 14 percig sütöm.
Ropogós, jó ízű omlós keksz a végeredmény. Rita minimális munkával, maximális élvezet ígér, gluténmentesen, és valóban ezt kapjuk.
Ezt a receptet követtem, de amikor kivettem a hűtőből,
morzsalékosnak tűnt a massza, nem igen tudtam kinyújtani, így kicsit átgyúrtam
egy kiskanálnyi vizet adva hozzá, ettől rögtön jobb lett a tészta állaga, mesésen
lehetett nyújtani, formázni. Végre kipróbálhattam a pár éve vett speckó keksz formázó hengeremet is, jó vele dolgozni!