2016. november 21.

Gluténmentes spekulaas keksz


Belgium és Hollandia legnépszerűbb keksze, a flamandul speculaas, franciául  speculoos, Dél-Bajorországban pedig spekulatius nevű omlós keksz tipikus karácsonyi sütemény, melynek alapfűszerei a kardamom, szegfűszeg és fahéj, de nem ront rajta egy kis gyömbér és csillagánizs sem. Ezúttal gluténmentes változatot sütöttem, Hadarik Rita mézes keksz lisztkeverékét használva alapul, a gluténmentes süteményes oldalán található receptet követve.

Hozzávalók 20-22 darabhoz:
Fél csomag, azaz 150 g Hadarik Rita gluténmentesmézes keksz lisztkeverék
60 g melaszos nádcukor
60 g vaj
1 tojássárga
rizsliszt a szóráshoz

Egy keverőtálban, a liszttel elkevert cukorral összemorzsolom a kis darabokra vágott, hideg vajat, majd a tojássárgával és 1-2 kanál hideg vízzel összegyúrom. A masszát folpackba teszem, és 1 órát pihentetem a hűtőben, majd hideg, kevés rizsliszttel megszórt felületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtom, és kiszúrom a formákat. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrom, kinyújtom, és formázom, míg el nem fogy a tésztám.
170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 14 percig sütöm.
Ropogós, jó ízű omlós keksz a végeredmény. Rita minimális munkával, maximális élvezet ígér, gluténmentesen, és valóban ezt kapjuk.


Ezt a receptet követtem, de amikor kivettem a hűtőből, morzsalékosnak tűnt a massza, nem igen tudtam kinyújtani, így kicsit átgyúrtam egy kiskanálnyi vizet adva hozzá, ettől rögtön jobb lett a tészta állaga, mesésen lehetett nyújtani, formázni. Végre kipróbálhattam a pár éve vett speckó keksz formázó hengeremet is, jó vele dolgozni!