Téli, ünnepi asztalra való gazdag ízű leves. Textúrájának visszafogott
eleganciájával hódit, amit a tetejére szórt sült hagyma és chilipehely ellensúlyoz
némileg.
Hozzávalók:
egy méretes póréhagyma
3 dkg vaj
3 ek olívaolaj
10 dkg főtt, hámozott gesztenye
7-8 dl könnyű zöldség alaplé
2 dl tejszín
pár szál friss kakukkfű, vagy kiskanálnyi szárított,
morzsolt
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz ropogósra sült hagyma és chilipehely
A póréhagymát felkarikázom és a vaj - olívaolaj keverékén, a
kakukkfű leveleivel megszórva, üvegesre párolom. Hozzáadom a felaprított
gesztenyét, felöntöm az alaplével, ízesítem sóval, borssal. 15-20 percig
főzöm, majd a tejszínnel együtt blenderben, vagy botmixerrel pürésítem. Ha túl
rostos a végeredmény, érdemes átpasszírozni.
Ropogós sült hagymával és chilipehellyel megszórva tálalom.
Ropogós sült hagymával és chilipehellyel megszórva tálalom.