ÉP napok óta pogácsát kívánt és ha már úgy is felfűtöttem
hajnalban a sütőt kenyérsütés miatt, összedobtam egy sajtos pogácsát a kedvéért,
amit aztán magunkkal vittünk a pezsgős lecsóreggelire, amire hivatalosak
voltunk. A különlegessége, hogy sütéssel együtt egy óra alatt elkészült,
ugyanis nem kell keleszteni, a kidagasztott tésztát azonnal lehet hajtogatni, nyújtani és már mehet is a sütőbe. A végeredmény meglepően jó! Szép réteges, egyáltalán nem tömör, sőt. Felét pizza kövön sütöttem, ott gyorsabban is sült, mint az egy emelettel feljebb lévő tepsin.
Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
25 g friss, vagy 10 g szárított élesztő
250 ml tej
2 evőkanál natúr (görög) joghurt (vagy kefír)
30 g só
1 kiskanál cukor
80 g olvasztott kacsazsír (lehet vaj, disznózsír, vagy 100 g
olaj)
A kenéshez: 40 g olvasztott kacsazsír (lehet vaj, disznózsír)
250 g reszelt sajt (nálam cheddar)
a pogácsák tetejére: 1 tojás, a kenéshez
200 g reszelt sajt (nálam cheddar)
A dagasztótálba szitálom a lisztet, a közepébe egy kis
mélyedést csinálok, ebbe morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és hozzáöntöm
a langyos tejet, majd 10 percig hagyom felfutni. A felfutott élesztőhöz és
liszthez adom a joghurtot, lágy kacsazsírt, sót, majd rugalmas, sima tésztát
dagasztok belőle. (Géppel dagasztottam, közben volt időm lereszelni a sajtot.)
Pihentetés nélkül, lisztezett felületen azonnal kb. fél cm
vastagra kinyújtom, olvasztott kacsazsírral megkenem és megszórom reszelt sajttal. Szorosan
feltekerem rúdba (mint a bejglit), a bal és jobb oldalát 2/3-ig középre hajtom,
majd újra kinyújtom, megkenem kacsazsírral és újra hajtogatom.
Ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojással,
megszórom reszelt sajttal, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapiros tepsire
sorakoztatom a pogácsákat. A maradékot összegyúrom, újra kinyújtom, tojással
lekenem, reszelt sajttal megszórom, kiszaggatom és tepsire sorakoztatom, míg el nem fogy a tésztám.
180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 15-20 perc
alatt aranybarnára sütöm, majd rácson hagyom langyosra hűlni.
Barbi receptje alapján.