2016. július 2.

Gyors sajtos pogácsa, kelesztés nélkül


ÉP napok óta pogácsát kívánt és ha már úgy is felfűtöttem hajnalban a sütőt kenyérsütés miatt, összedobtam egy sajtos pogácsát a kedvéért, amit aztán magunkkal vittünk a pezsgős lecsóreggelire, amire hivatalosak voltunk. A különlegessége, hogy sütéssel együtt egy óra alatt elkészült, ugyanis nem kell keleszteni, a kidagasztott tésztát azonnal lehet hajtogatni, nyújtani és már mehet is a sütőbe. A végeredmény meglepően jó! Szép réteges, egyáltalán nem tömör, sőt. Felét pizza kövön sütöttem, ott gyorsabban is sült, mint az egy emelettel feljebb lévő tepsin.

Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
25 g friss, vagy 10 g szárított élesztő
250 ml tej
2 evőkanál natúr (görög) joghurt (vagy kefír)
30 g só
1 kiskanál cukor
80 g olvasztott kacsazsír (lehet vaj, disznózsír, vagy 100 g olaj)

A kenéshez: 40 g olvasztott kacsazsír (lehet vaj, disznózsír)
250 g reszelt sajt (nálam cheddar)
a pogácsák tetejére: 1 tojás, a kenéshez
200 g reszelt sajt (nálam cheddar)

A dagasztótálba szitálom a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést csinálok, ebbe morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és hozzáöntöm a langyos tejet, majd 10 percig hagyom felfutni. A felfutott élesztőhöz és liszthez adom a joghurtot, lágy kacsazsírt, sót, majd rugalmas, sima tésztát dagasztok belőle. (Géppel dagasztottam, közben volt időm lereszelni a sajtot.)
Pihentetés nélkül, lisztezett felületen azonnal kb. fél cm vastagra kinyújtom, olvasztott kacsazsírral megkenem  és megszórom reszelt sajttal. Szorosan feltekerem rúdba (mint a bejglit), a bal és jobb oldalát 2/3-ig középre hajtom, majd újra kinyújtom, megkenem kacsazsírral és újra hajtogatom.
Ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapiros tepsire sorakoztatom a pogácsákat. A maradékot összegyúrom, újra kinyújtom, tojással lekenem, reszelt sajttal megszórom, kiszaggatom és tepsire sorakoztatom, míg el nem fogy a tésztám.
180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm, majd rácson hagyom langyosra hűlni.

Barbi receptje alapján.