2012. február 25.

Chilis, fehércsokis csicsóka krémleves dióval


Csicsókából sosem elég! Amúgy is nem sokára vége a szezonnak, leves meg mindennap kell.

Hozzávalók:
fél kg csicsóka
1 ek citromlé
50 g vaj
1 fej hagyma
fél liter húsleves
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín (30%-os)
fél dl fehérbor
80 g fehér csokoládé
1 friss chili paprika
só, frissen őrölt bors
kevés méz
1 marék pirított dió, durvára vágva (levesbetétnek)

Meghámozom a csicsókát, falatnyi darabokra vágom és citromos vízbe teszem felhasználásig, hogy meg nem barnuljon.
A vajon megdinsztelem az aprított hagymát, ha már kezd barnulni, felöntöm a borral és hagyom, hogy elforrjon az alkohol tartalma. Hozzáadom a csicsókát, felöntöm a húslevessel, a tejjel és puhára főzöm. Ha megpuhult a csicsóka, az egészet egy blenderbe öntöm, hozzáadom a tejszínt és az apróra vágott fehér csokoládét, pürésítem. Ízesítem csipet sóval, frissen őrölt borssal és kevés mézzel. Szeletelt friss chilivel és pirított, gorombára aprított dióval tálalom.

 Recept innen.