2012. február 15.

Fish Fridays, a legjobb program péntekre!


fotó: Miele főzőiskola honlapja

Múlt hét pénteken a Miele Főzőiskolában indult egy izgalmas halkurzus sorozat, a Fish Fridays . A hazai halgasztronómia nagyágyújától, Szabó Pétertől sajátítottuk el a halételek elkészítésének csínját-bínját, mindezt igazán kellemes környezetben, profin felszerelt konyhában.
Péter évekig dolgozott halséfként és halkereskedőként az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Skóciában, szakmája a szenvedélye, órákig képes vagyok hallgatni, ahogy a halakról, tengeri herkentyűkről beszél, magával ragadó a lelkesedése. Az elmúlt egy évben rengeteget tanultam tőle.

7 gaszroblogger társammal együtt volt szerencsém részt venni a Fish Fridays „nulladik óráján”. A házigazdák igazán kitettek magukért, átfogó képet kaphattunk az édes,- és sós vízi halételekről, nem mindennapi alapanyagokkal dolgozhattunk. Az alábbi menüt készítettük és kóstoltuk:

Csendes-óceáni osztriga jégágyon cocktail-szósszal, proseccóval
Lazackrém cukkinikosárkákba töltve nyúlhalkaviárral
Lazackrémes kanapék és töltött batyuk
Óriás garnélanyárs görög joghurtos, korianderes édesköménysalátával
Feketekagyló fehérborgőzben párolva chilis-kókusztejes mártással
Homár thermidor
Borgőzben párolt doveri nyelvhal és grillezett vajhalsteak burgonyapürével, blansírozott zöldbabbal, grillezett édesköménnyel, balzsamos répával és hagymacsírával

 fotó: Miele főzőiskola Facebook oldala

Filéztem doveri nyelvhalat, főztem homárt (hármat!) és megtanultam kinyerni a kevés, ám értékes homárhúst is…ezentúl bármikor szakszerűen elbánok egy, vagy akár több homárral:-) Jókat beszélgettünk, finomakat ettünk, sokat tanultunk. A kurzus sorozatot csak ajánlani tudom, a lehető legjobb péntek késő délutáni program azoknak, akik szeretnének többet tudni a halgasztronómiáról.

Egy alkalom 4 órás elfoglaltságot jelent, 14.900 forintba kerül. Az egyes alkalmak külön is látogathatók, az órák nem egymásra épülnek. Minden alkalommal minimum 4 alapanyagot ismernek meg és készítenek el a résztvevők. A konkrét recepteken kívül szó lesz a szakszerű vásárlásról, tárolásról, a fűszerezésről és a konyhatechnikai eljárásokról is.
A kurzusok programja:

* Édesvízi halételek, halpraktikák
   Hideg és meleg ételek pisztrángból, barramundiból – klasszikus és új receptek
 * Sósvízi halételek, halpraktikák
   Tengeri halak: lazac, tonhal, laposhal, aranydurbincs. Posírozás, párolás, serpenyőben sütés.
 * Seafood-gasztronómia
    Fókuszban a tenger gyümölcsei: kagylók, rákok, lábasfejűek.
 * A hazai és a világkonyha híres hallevesei
    4 könnyen elkészíthető hallevese
 * Halgrillezés: a nyár legjobb ízei

További információ és jelentkezés a Miele honlapján.

A jó hangulatú megnyitóról megnézheted a fotóimat a Facebook oldalamon.