fotó: Miele főzőiskola honlapja
Múlt hét pénteken a Miele Főzőiskolában indult egy izgalmas halkurzus
sorozat, a Fish
Fridays . A hazai halgasztronómia nagyágyújától, Szabó Pétertől sajátítottuk el a halételek elkészítésének csínját-bínját, mindezt igazán kellemes
környezetben, profin felszerelt konyhában.
Péter évekig dolgozott halséfként és halkereskedőként az
Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Skóciában, szakmája a szenvedélye, órákig
képes vagyok hallgatni, ahogy a halakról, tengeri herkentyűkről beszél, magával
ragadó a lelkesedése. Az elmúlt egy évben rengeteget tanultam tőle.
7 gaszroblogger társammal együtt volt szerencsém részt venni
a Fish Fridays „nulladik
óráján”. A házigazdák igazán kitettek magukért, átfogó képet kaphattunk az
édes,- és sós vízi halételekről, nem mindennapi alapanyagokkal dolgozhattunk. Az
alábbi menüt készítettük és kóstoltuk:
Csendes-óceáni osztriga jégágyon cocktail-szósszal, proseccóval
Lazackrém cukkinikosárkákba töltve nyúlhalkaviárral
Lazackrémes kanapék és töltött batyuk
Óriás garnélanyárs görög joghurtos, korianderes édesköménysalátával
Feketekagyló fehérborgőzben párolva chilis-kókusztejes mártással
Homár thermidor
Borgőzben párolt doveri nyelvhal és grillezett vajhalsteak burgonyapürével, blansírozott zöldbabbal, grillezett édesköménnyel, balzsamos répával és hagymacsírával
Csendes-óceáni osztriga jégágyon cocktail-szósszal, proseccóval
Lazackrém cukkinikosárkákba töltve nyúlhalkaviárral
Lazackrémes kanapék és töltött batyuk
Óriás garnélanyárs görög joghurtos, korianderes édesköménysalátával
Feketekagyló fehérborgőzben párolva chilis-kókusztejes mártással
Homár thermidor
Borgőzben párolt doveri nyelvhal és grillezett vajhalsteak burgonyapürével, blansírozott zöldbabbal, grillezett édesköménnyel, balzsamos répával és hagymacsírával
Filéztem doveri nyelvhalat, főztem homárt (hármat!) és megtanultam
kinyerni a kevés, ám értékes homárhúst is…ezentúl bármikor szakszerűen elbánok
egy, vagy akár több homárral:-) Jókat beszélgettünk, finomakat ettünk, sokat
tanultunk. A kurzus sorozatot csak ajánlani tudom, a lehető legjobb péntek késő
délutáni program azoknak, akik szeretnének többet tudni a halgasztronómiáról.
Egy alkalom 4 órás elfoglaltságot jelent, 14.900 forintba
kerül. Az egyes alkalmak külön is látogathatók, az órák nem egymásra épülnek.
Minden alkalommal minimum 4 alapanyagot ismernek meg és készítenek el a
résztvevők. A konkrét recepteken kívül szó lesz a szakszerű vásárlásról,
tárolásról, a fűszerezésről és a konyhatechnikai eljárásokról is.
A kurzusok programja:
* Édesvízi halételek, halpraktikák
Hideg és meleg ételek pisztrángból, barramundiból – klasszikus és új receptek
* Sósvízi halételek, halpraktikák
Tengeri halak: lazac, tonhal, laposhal, aranydurbincs. Posírozás, párolás, serpenyőben sütés.
* Seafood-gasztronómia
Fókuszban a tenger gyümölcsei: kagylók, rákok, lábasfejűek.
* A hazai és a világkonyha híres hallevesei
4 könnyen elkészíthető hallevese
* Halgrillezés: a nyár legjobb ízei
További információ és jelentkezés a Miele honlapján.
A jó hangulatú megnyitóról megnézheted a fotóimat a Facebook oldalamon.
* Édesvízi halételek, halpraktikák
Hideg és meleg ételek pisztrángból, barramundiból – klasszikus és új receptek
* Sósvízi halételek, halpraktikák
Tengeri halak: lazac, tonhal, laposhal, aranydurbincs. Posírozás, párolás, serpenyőben sütés.
* Seafood-gasztronómia
Fókuszban a tenger gyümölcsei: kagylók, rákok, lábasfejűek.
* A hazai és a világkonyha híres hallevesei
4 könnyen elkészíthető hallevese
* Halgrillezés: a nyár legjobb ízei
További információ és jelentkezés a Miele honlapján.
A jó hangulatú megnyitóról megnézheted a fotóimat a Facebook oldalamon.