2012. február 20.

Csípős csicsóka krémleves


Az enyhülő hidegre és a csicsóka imádatunkra való tekintettel.

Hozzávalók 4 főre:
fél kg csicsóka
1 ek citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
kis darabka friss gyömbér
2 szál angol zeller
2 csipet őrölt koriandermag
2 csipet őrölt édeskömény
csipet chili pehely
1 liter csirkealaplé (húsleves)
só és bors ízlés szerint
aprított friss koriander, frissen reszelt parmezán és pár csepp extra szűz olívaolaj, a tálaláshoz

Meghámozom a csicsókát, falatnyi darabokra vágom és citromos vízbe teszem felhasználásig, hogy meg ne barnuljon.
Az olívaolajon megfuttatom az őrölt koriander magot, az édesköményt, reszelt gyömbért és a chili pelyhet, csak addig, míg illatozni kezdenek. Hozzáadom és megdinsztelem az aprított hagymát, ha már üveges hozzáadom a fokhagymát, majd az aprított angol zellert és azt is dinsztelem pár percig, vigyázva, hogy a fokhagyma meg ne égjen. Felöntöm a húslevessel, beleteszem a csicsókát és puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, ízesítem a levest sóval és borssal. Aprított friss korianderrel, frissen reszelt parmezánnal és pár csepp extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálalom.

Innen az ötlet.