2012. február 7.

Csirkemáj tokány



Sikerült reprodukálnom Édesanyám szuperklasszikusát, amit gyerekkoromban oly sokszor ettem és a mai napig szeretek. Nem más ez, mint egy májpörkölt, de felénk tokány volt a becsületes neve (tocăniţă de ficăţei), s nekem az is marad.

Hozzávalók fejenként:
3-4 db csirkemáj
1-2 fej salotta, vagy 1 kis fej vöröshagyma (aprítva)
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 kiskanálnyi darált paprikakrém
1 mokkáskanál édesnemes fűszerpaprika
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna
1 evőkanál olívaolaj

A májat megmosom, eltávolítok róla minden lelógó hártyát, oda nem illő cafatot. Az olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, hozzáadom a fokhagymát, majd a 3-4 darabra vágott csirkemájat. Kevergetem kifehéredésig, megszórom a fűszerpaprikával, belekeverem a darált paprikakrémet, fűszerezem sóval, borssal és majorannával, felöntöm egy kevés vízzel és lassú tűzön, fedő alatt, időnként megkevergetve addig főzöm, míg kicsit besűrűsödik a szaftja. 
Puliszkával és savanyúsággal tálalom. 

10 megjegyzés:

chriesi írta...

Ezt imádnám, de tudod mit, meg fogom főzni és akkor már nem csak a szemeim legeltethetem! :)

Altair írta...

Összefutott a számban a nyál. :o) Nálunk is lesz saját adag, muszáj ennem nekem is. Egyébként mi resztelt májnak hívtuk, gőzöm sincs, miért.

Névtelen írta...

És ha "véletlenül" marad belőle,
turmixolva ott az utolérhetetlen
házi májkrém!

Névtelen írta...

A sótól nem keményedik meg a máj? Éva

Gabojsza írta...

Éva, nem. Ezt sokszor taglaltuk különféle főzőkurzusokon. A máj nem a sótól keményedik, hanem attól, ha túlsütik.

Altair, nálunk a resztelt máj úgy készül, hogy lisztbe forgatjuk a májat, majd hirtelen kisütjük.

Valóban, a maradék mindig turmixolva végzi, májkrémként, vagy töltött tojásban.

Névtelen írta...

Amikor elkezdtem olvasni, az jutott eszembe, hogy ezt én tuti, hogy puliszkával köríteném:) És lám:)Nekem is kellemes emlékeket idézett az otthoni régi kosztról, kár, hogy a családban senki nem enné meg.Bea

Névtelen írta...

Másnap is tálalható melegítve?

Gabojsza írta...

Nem lesz olyan, mint frissen, de elvégre pörköltet is szoktunk melegíteni... Arra vigyáznék, hogy tényleg melegítve legyen, nem továbbfőzve.

Hobbiszakács írta...

Kocsárdon, az állomási restiben lehetett a legjobbat enni...
:-)

Gabojsza írta...

:-)))
Régi, szép emlékek...