Sikerült reprodukálnom Édesanyám szuperklasszikusát, amit
gyerekkoromban oly sokszor ettem és a mai napig szeretek. Nem más ez, mint egy
májpörkölt, de felénk tokány volt a becsületes neve (tocăniţă de ficăţei), s nekem az is marad.
Hozzávalók fejenként:
3-4 db csirkemáj
1-2 fej salotta, vagy 1 kis fej vöröshagyma (aprítva)
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 kiskanálnyi darált paprikakrém
1 mokkáskanál édes fűszerpaprika
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna
1 evőkanál olívaolaj
A májat megmosom, eltávolítok róla minden lelógó hártyát,
oda nem illő cafatot. Az olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, hozzáadom a
fokhagymát, majd a 3-4 darabra vágott csirkemájat. Kevergetem kifehéredésig,
megszórom a fűszerpaprikával, belekeverem a darált paprikakrémet, fűszerezem
sóval, borssal és majoránnával, felöntöm egy kevés vízzel és lassú tűzön, fedő
alatt, időnként megkevergetve addig főzöm, míg kicsit besűrűsödik a szaftja.
Puliszkával és savanyúsággal tálalom.