2012. február 5.

Rozé kacsamell, sült kiflikrumplival


kacsacombot szeretem komótosan elkészíteni, de a mellnek megvan az az előnye, hogy maximum fél órán belül tálalható. Rózsaszín, szaftos, abbahagyhatatlan. Ha netalán maradna (ritkán szokott), másnap vékonyra szeletelve szendvicsben, vagy salátában végzi.

Hozzávalók 4 főre:
4 db kacsamell filé
1 kg somogyi kiflikrumpli
tengeri só és frissen őrölt bors

A húst megmosom, konyhai papírtörlővel megszárítom, eltávolítom az esetleges tokokat és a hájas oldalát egy nagyon éles késsel, a képen látható módon beirdalom, ügyelve arra, hogy csak a hájréteget vágjam át, a húsba ne vágjak bele. Mindkét oldalát fűszerezem: tekerek rá borsot, megszórom jóféle tengeri sóval (ehhez Maldont, vagy fleur de sel-t használok), a hájas részébe kézzel bele is masszírozom, hogy jusson a vágásokba is.
A legvastagabb aljú serpenyőmet szárazon felhevítem (nagyon, nagyon forróra), beleteszem a kacsamellet hájas oldalával lefelé, és 5-6 percig sütöm, megfordítom és a másik oldalát is sütöm 3-4 percig. Ezután kétféleképpen szoktam folytatni: vagy betolom a 80-90°C-ra előmelegített sütőbe 20 percre, vagy ha épp luxusnak tartom 2 kacsamell miatt befűteni a sütőt, akkor lefedem a serpenyőt, a lehető legalacsonyabbra veszem alatta a hőforrást és pár percig békén hagyom, majd a steak sütésnél alkalmazott tapintásos módszerrel ellenőrzöm, mikor jó (ezt úgy csinálom, hogy összeérintem a bal kezem hüvelyk- és gyűrűsujját, és a másik kezem mutatóujjával megnyomom a hüvelykujj alatti dombot).  Elzárom alatta a tüzet, pihentetem még 5 percet és kész!

A somogyi kiflikrumplit alaposan megmosom és héjastól megfőzöm (akár előző nap). Meghámozom, hosszában kettévágom, majd a mellekből kisülő ízes kacsazsírban pirosra sütöm.  Tálaláskor a mellet ujjnyi vastagra szeletelem, tányérra rendezem a krumplik mellé és szórok mindkettőre még egy kevés Maldon sót. Savanyúság sem árt mellé, a kalória táblázatot meg felejtsük el, ha ezt ebédeljük!