Töltött káposzta, kel levelekbe töltve, jó kaprosan,
csomborosan.
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
fél kg darált hús (baromfi is lehet)
2-3 ek olívaolaj
2 dl rizs
2 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, csombor, kapor és fűszerpaprika
Megpucolom, felaprítom a hagymákat. A felét kevés olajon megdinsztelem
(a másik felét félreteszem), hozzáadom a megmosott rizst és üvegesre párolom.
Leveszem a tűzről, megszórom kevés fűszerpaprikával, hagyom hűlni, majd
belekeverem a darált húsba. Ízesítem sóval, borssal, friss (aprított), vagy
szárított (morzsolt) kaporral és csomborral, és jól összekeverem. A
kelkáposztát leveleire szedem, 30 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom,
kiszedem, leszűröm, kihűtöm, a kisebbeket félre teszem, a nagyobbakba betöltöm
a rizses-húsos masszát, mintha töltött káposztát készítenék. Ha nagyon vastag lenne
a levelek ere, azt késsel elvékonyítom, vagy kivágom. Lazán töltöm a leveleket,
mert a rizs, főzés közben megdagad.
Egy magas falú sütőtálat kikenek olajjal, kelkáposzta
levelekkel kibélelem az alját, teszek rá egy sor tölteléket, megszórom a
félretett aprított nyers hagyma felével, egy kis őrölt fekete borssal, rá egy
réteg kelkáposzta levél, majd megint töltelék, rá hagyma, kelkáposzta levél,
majd addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére kelkáposzta
levél kerül. Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és kb másfél órára
betolom a 180 fokos sütőbe. Ha a tetején lévő kelkáposzta levelek nagyon
pirulnának, letakarom alufóliával. Ha elkészült, leveszem a felső levél réteget
és a tölteléket friss kenyérrel, tejföllel tálalom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.