2012. február 22.

Kapros töltött kelkáposzta



Töltött káposzta, kel levelekbe töltve, jó kaprosan, csomborosan.

Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
fél kg darált hús (baromfi is lehet)
2-3 ek olívaolaj
2 dl rizs
2 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, csombor, kapor és fűszerpaprika

Megpucolom, felaprítom a hagymákat. A felét kevés olajon megdinsztelem (a másik felét félreteszem), hozzáadom a megmosott rizst és üvegesre párolom. Leveszem a tűzről, megszórom kevés fűszerpaprikával, hagyom hűlni, majd belekeverem a darált húsba. Ízesítem sóval, borssal, friss (aprított), vagy szárított (morzsolt) kaporral és csomborral, és jól összekeverem. A kelkáposztát leveleire szedem, 30 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, kiszedem, leszűröm, kihűtöm, a kisebbeket félre teszem, a nagyobbakba betöltöm a rizses-húsos masszát, mintha töltött káposztát készítenék. Ha nagyon vastag lenne a levelek ere, azt késsel elvékonyítom, vagy kivágom. Lazán töltöm a leveleket, mert a rizs, főzés közben megdagad.
Egy magas falú sütőtálat kikenek olajjal, kelkáposzta levelekkel kibélelem az alját, teszek rá egy sor tölteléket, megszórom a félretett aprított nyers hagyma felével, egy kis őrölt fekete borssal, rá egy réteg kelkáposzta levél, majd megint töltelék, rá hagyma, kelkáposzta levél, majd addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére kelkáposzta levél kerül. Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és kb másfél órára betolom a 180 fokos sütőbe. Ha a tetején lévő kelkáposzta levelek nagyon pirulnának, letakarom alufóliával. Ha elkészült, leveszem a felső levél réteget és a tölteléket friss kenyérrel, tejföllel tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.