2012. február 18.

Napraforgó kenyér


A napraforgó kenyér bejárta már a gasztro-blogszférát és a hobbipékek konyháit, eredetileg Laura Laurentiu temesvári bloggertársunknál láthattuk a különleges formázást, itthon megsütötte Max, Moha, és még sokan mások, mindenki a saját kelt tészta receptjét használva, de a formázást megtartva. Borbás Marcsi a Gasztroangyal február 11.-i adásában készítette el, abban a részben, ami lisztekről, kenyérről, kovászról szólt és amelyben Vida Péter szekszárdi borász is felbukkant pár perc erejéig. Számomra megható volt, ahogy a majd százéves kadarka tőkékről szüretelt szőlőből készült borát mutatta be olyan áhitattal, alázattal és átéléssel, ahogy kevesen tudnak a borról beszélni.

Hozzávalók:
750 g tönköly fehérliszt
300 ml langyos tej (nekem nem volt elég a 250 ml, minden bizonnyal a tönköly liszt miatt)
125 ml olaj
2 tojás
40 g friss vagy 2 tasak szárított élesztő
1 kiskanál cukor
25 g só

 A lapok megkenéséhez
60-70 g olvasztott vaj

A tetejére
1 tojás sárgája
30 ml tej
fehér és fekete szezámmag, lenmag

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, amit hagyok duplájára kelni. Egy-másfél óra elteltével kiveszem a tálból, elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtom.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire pakolom egymásra a korongokat, az utolsót kivéve mindegyiket megkenem olvasztott vajjal. Az 5. korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalt, körbe lelógjon, erre már nem kenek vajat.
Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 ujjnyira, úgy, hogy 8 háromszög alakú  bevágást kapjak. Ezeket középről kezdve, egyenként kihajtom.
A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot kerekre formázva (virgolva) félreteszek.
A többiből egyenként kb. 18 cm-es korongokat nyújtok, és úgy járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre, úgy, hogy a „szirmok” a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a félretett cipó, akkorára nyújtva, hogy befedje a hiányzó részt.


30 perc kelesztés után lekenem a kevés tejjel elkevert tojássárgájával, megszórom a közepét lenmaggal, a szirmokat fekete és fehér szezámmaggal.


Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 35-40 percig sütöm. Langyosan tálalom.

Dorka lányom nyújtotta a tészta korongokat, én kenegetem vajjal, ketten jól haladtunk, meg így sokkal szebb is lett!