2009. július 4.

Vaníliás zöld dió szirupban


Tavaly kezdett el izgatni a zöld dió eltevés kérdése, el is döntöttem, hogy majd idén, de most beleestem a még nem jó - még nem jó – már nem jó csapdába…
Sokáig csak nézegettem a zöld diót a fán, túl kicsinek találtam, hadd nőjön még, aztán mire szedtem, már kialakult a csonthéja:-) Jövőre majd jobban odafigyelek!
A jó sors úgy hozta, hogy mégis találtam a célnak megfelelő zöld diót, így hozzáláthattam a művelethez. Csak elvetemültek vagy nagyon elszántak fogjanak hozzá, mert ettől macerásabb dologgal még nem volt dolgom!

Használtam hozzá:
300 g zöld diót (tisztított állapotban mérve)
480 g cukrot
300 ml vizet
1,5 citrom levét
1 vanília rudat

A tisztítás a legnehezebb és hosszadalmasabb munkafázis. Csak gumikesztyűben érdemes hozzáfogni, különben egy hónapig várhatjuk, hogy lekopjon a zöld dió festékanyaga. A hámozást célszerű egy rövid pengéjű, éles késsel végezni, az összes zöld részt el kell távolítani, csak a majdani dió belsejére van szükség.
A már megtisztított diókat egy vízzel teli edénybe helyezem, az első 3-4 órában párszor lecserélem a vizet, majd egy fél citrom levét is belecsavarom és a diók tetejére helyezek egy kistányért, ez lenyomja a diókat és a citromos víz alatt tartja őket. Így várják a másnapot, amikor hideg vízben felteszem főni és 3 percig hagyom forrni, majd lecserélem a vizet és újra főzöm, összesen háromszor.

Közben elkészítem a cukorszirupot: a vizet összefőzöm a cukorral és a felvágott, kikapart vaníliarúddal. Forrástól számított 15 percig főzöm, majd hozzáadom egy citrom levét és a diót. Addig főzöm közepes erősségű tűzön, míg megpuhulnak a diók. Ekkor feltekerem a tüzet és még egy – két percig erős lángon forralom. A nagy cukor tartalom miatt a szirup hamar karamellizálódik, kihűlés után megvastagszik. A kész „lekvárt” sterilizált üvegbe töltöm, rátekerem a kupakot, fejtetőre állítom 5 percre, majd egy plédben hagyom kihűlni. Remélem, hogy nagyon finom, mert nem volt egyszerű elkészíteni!



Update: túlesett a kóstoláson, megérte a munkát. Isteni!