2009. július 12.

Garnélás cukkinitekercs


Az e havi VKF! játék témája: nyári előételek. A forduló háziasszonya, Vesta arra kért mindenkit, alkosson olyan kifejezetten nyári előételeket, amely türelmet ad a későbbi fogások elkészültéig. Az én előételem örök szerelmemhez, a tengerhez kötődik. Általában az egész év „fénypontja”, mikor hosszú út után kiszállok a kocsiból, az orromat megcsapja a semmivel össze nem téveszthető sós tengeri levegő, a fülem nyugtázza a sirálybőgést, a szemem pedig a nagy kékséget. Az a legboldogabb pillanat, mert akkor még előttem az a pár nap, amikor minden reggel a kávém a tengerre néző teraszon iszom, miután napfelkeltekor megszólal a kabócakórus. Szóval tenger. Tenger gyümölcse, garnéla, üde zöld cukkiniba tekerve, egy falat az egész, olyan mint egy csók a szerelmes éjszaka kezdetén, épp arra elég, hogy kibírja az ember a főfogás megérkeztéig.

Hozzávalók (2 személyre):
2 saláta cukkini
20 dkg nyers garnélafarok
2 ek olívaolaj
1 ek rizsecet
1 ek citromlé
2 ek szezámolaj
1 ek szójaszósz
frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma, zúzva
fél csokor petrezselyem

A cukkinit egészen vékony szeletekre gyalulom (pld. hámozóval). Összeállítom a mártást: összekeverem az ecetet, a fokhagymát, citromlevet és a szójaszószt, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a szezámolajat, meghintem borssal. Egy serpenyőbe 2 ek olívaolajat melegítek, rádobom a leöblített garnélát, 2-3 percig kevergetve sütöm, majd ráöntöm a mártást és még 3-4 percig párolom benne. Ha langyosra hűltek, a cukkini szeletekre helyezek 1-1 garnélát, teszek mellé egy kis zöldpetrezselymet, majd henger alakban felcsavarom, tányérra teszem és meglocsolom az ízes szafttal, amiben a garnélák sültek.