2009. július 21.

Szilváslepény


Vasárnap délelőtt, szokásos kép a szüleim házában: készül az ebéd, éppen terítünk, megszólal a telefon, az ismert szöveggel: „gyere a kerítéshez!” …Édesanyám kimegy, átveszi a kerítésnél a tál süteményt és pár perc múlva, minden szülői intelmet figyelmen kívül hagyva (ebéd előtt édességet nem eszünk!), már falatozzuk is Kati néni isteni, még langyos szilváslepényét :-)
Annyira jó volt, hogy elkértem a receptet.

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg vaj
fél dl olaj
5 dkg cukor
15 g friss élesztő
40 dkg liszt
3-4 dl tej
csipet só

Langyos, cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a liszthez, adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját, a lágy vajat, 2-3 ek olajat és a cukrot, majd keverjük össze annyi tejjel, hogy lágy, nokedli tészta állagú legyen. A tojásfehérjéket csipet sóval verjük habbá és dolgozzuk bele a tésztába. Hagyjuk legalább fél órát kelni, öntsük bele kiolajozott (nagyméretű) tepsibe, majd lisztbe mártott kanál hátával lapogassuk szét, hogy a tészta kitöltse a tepsit. Rakjuk ki megmosott, kimagozott gyümölccsel, szórjuk meg a gyümölcsöt kevés cukorral (és fahéjjal) és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. Porcukrozva tálaljuk.

Ez a blog egyik legsikeresebb (legnézettebb és legtöbb pozitív visszajelzést kiváltó) receptje.

47 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Nekem is van ilyen kerítéses kapcsolatom! Kicsit egyoldalú, de azért működik. A szomszéd külföldi, bizonyára azt hiszi, hogy ez valamiféle magyar szokás. Az is!

Tündér írta...

Hú, nagyon guszta lett!Én is szoktam készíteni, azt hiszem ezt a receptet is kipróbálom:)

Limara írta...

Nagyon jó ez a recept, gyönyörű a süti, mentettem! :))

gabojsza írta...

Limara, köszönöm, továbbítom Kati néninek!:-)))

gondaanyu írta...

Nálunk kerítés sincs a szomszédok felé, és én szoktam vinni a kóstolót :)

Anyám csinált régen valami hasonlót, télen lekvárt pötyögtetett bele. Na, majd kifaggatom !

Cukroskata írta...

Sajnos nálunk sincs kerítés :-( Egy nagy házban lakom, a szomszédok szinte havonta változnak, nem is ismerem őket :-(((

Millie írta...

Járhatna erre is a szomszéd nénitek!

Dóri írta...

Szia!
Még nincs kész a süti, de már nem is tudom, hogy lesz-e belőle valami. Légyszi segíts, hogy vajon hol rontottam el. Már összeállításnál nekem nagyon soknak tűnt a 4dl tej. A 3dl környékén már nem szívta fel a liszt, inkább csak kezdett állni rajta az apránként adagolt tej. Nem is tettem bele végül mindet. Majd később ugye ment a sütőbe az egész. Alsó-felső sütésen megy, már meg kellett volna sülnie. Ehelyett a szilva a levét kieresztette, áll a süti tetején, a tészta meg még nyers. Most légkeverésre átkapcsoltam, mentem, ami menthető, vagy csak türelmetlen vagyok...nem tudom. Szerinted hol lehet a baj? Köszi. Dóri

gabojsza írta...

Ajaj...remélem végül jó lesz!
én is a héten sütöttem újra és jó lett...nagyon jó:-)
A 4 dl tej nem sok, mert lágy, nokedli tészta állagú kell legyen, nem egy formázható massza. Én kezdettől fogva légkeverésen sütöttem, az én szilvám is eresztett levet, de a tésztát érdemes megnézned és addig sütnöd, amíg az alja engedi:-)

Dóri írta...

Szia!

Végül jól sikerült,nagyon fini lett. Most megyek és sütök mégegyet. Tudod, gyakorolni kell. :))) Lehet, hogy hamarabb átállok majd a légkeverésre vagy majd menet közben meglátom.
köszi

cinci írta...

Szia
Most sütöm ezt a sütit,mert nagyon könnyűnek és finomnak tünik.
Köszönöm,h betetted ide...

Timea írta...

Szia! Ma délben készítettem el a lepényt... NAGYON FINCSI LETT! Imádta a család, gyakorlatilag pár pillanat elfogyott az egész tepsivel! Puszi érte Neked és Kati néninek!!!
- bár nem tettem bele 4 dl tejet, csak 3-at, így is igazán lágy lett.

Gabojsza írta...

Egészségetekre!:-)

Bibi írta...

Most kel a tészta! :-)
Nálunk nincs kerités, többen laknak házban. De vannak nagyon kedves szomszédaim, ma is megyünk vacsira.
Èn viszem a lepényt. Biztosan nagyon fincsi lessz. Köszi szépen elöre is. ;-)

Bibes írta...

Szia!
Én ma sütöttem meg.Tényleg nagyon finom,és langyosan a legtutibb!!!
Tejből én is csak 3 dl-t használtam fel.
Hamar elkészül,jó illat van amikor sül,és a tepsi lepény kb.fél óra alatt elfogyott.
Köszönöm a receptet,bevált!!!

Névtelen írta...

Délután szedtem szilvát,szombaton sütöm,nagyon várom!Annyira guszti!

Ferencné írta...

Szeretnék néhány receptet kinyomtatni de nem találom a nyomtatójelet.Légyszi válaszolj,hogy lehetséges e a nyomtatás.köszönöm

Gabojsza írta...

Sajnos még nincs ilyen funkció a blogon. Azt javaslom, másold át egy word dokumentumba a recept szövegét (kijelölöd a szöveget, megnyomod egyszerre a Ctrl és C gombokat, majd megnyitod a word programot és Ctrl meg V gombok együttes megnyomásával beilleszted a másolt szövehget) és saját használatra kinyomtathatod.

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy megtaláltam a receptet.
Igaz, hogy 3 dl tejjel készitettem én is, valamai Isteni finom lett.
Szilvás és barackos változatban is elkészült a család imádja.

Baba írta...

Most készítem én is ezt, az általatok már jól kipróbált receptet, én most a tepsi méretével vagyok gondban, jó lenne, ha ilyen információk is lennének a recepthez. Baba

cinci írta...

Én nagy tepsiben sütöttem....a 3-as szettnek a nagyobbikában.
Nagyon finom lett..

Baba írta...

Már elkészült, tényleg finom, és a tésztájába egy kicsivel több cukrot tennék, de így is jó. Későn kaptam meg a tippet, én kisebb tepsiben készítettem el, lehet jobban átsül nagyobban, de igy szép magas lett.Majd megpróbálom úgy is.

Gabojsza írta...

Baba, mi pont azt szeretjük, ha vékony, mert ugy több szilva jut egységnyi tésztára számítva:-)

Baba írta...

Igazad van Gabojsza, legközelebb én is nagyobb tepsibe teszem, megfogadom a jótanácsokat.

Lendvai Sára írta...

Én még elég kezdő vagyok a konyhában, úgyhogy egy kis segítséget kérnék. Mit jelent az, hogy az élesztőt felfuttatod a tejben?

Névtelen írta...

Mit jelent az hogy az élesztőt felfuttatod a tejben?

Névtelen írta...

Szia Sára.
A tejet egy kis cukorral felmelegíted egy kis tálban vagy lábasban (nem lehet forró),majd belemorzsolod az élesztőt. Kb 8-10 perc alatt felfut(többszörösére dagad).Sok sikert hozzá :)

Gabojsza írta...

Meglangyosítod a tejet, olyan langyosra, hogy ha bele dugod az ujjadat akkor kellemesen meleg, leveszed a tűzről, pici cukor, esetleg pici liszt, belemorzsolod az élesztőt, békén hagyod 5-10 percig. Mikor látod, hogy az élesztődarabkák jönnek fel a tej tetejére, és kicsit mintha habosodna, akkor jó!

Gabojsza írta...

most látom, hogy amíg én írtam a know-how-t, valaki már válaszolt:-)

Buzsi írta...

Szia!
Ez tényleg isteni :)
Én tettem a tésztájába fél citrom héját is!
Köszi a receptet!

Gabojsza írta...

Jó ötlet, legközelebb én is teszek!:-)

Névtelen írta...

Szia!

Arra gondoltam, hogy holnap megsütöm ezt a finomságot, de mákos-meggyes-fahéjas lesz a szilva helyett a tetején.

Ha sima gázsütőm van, nem légkeveréses: vmi jótanács?:)

A nagyobb tepsi = gáztepsi?

Köszi előre is a válaszokat!
T.

Gabojsza írta...

Kedves T..
Igen, a gáztepsire gondoltam és normál sütőben (nem légkeverésen) 200 fokon sütném. A feltét nagyon jól hangzik! Sok sikert:-)

Névtelen írta...

Nagyon jó a recept! Finom volt! Hamar elfogyott. Köszi Kati néninek és Neked ezt a finomságot! Puszi Ruby

oszilvi írta...

Nagyon finom a sütemény, mostantól mindig így készítem! Köszönöm a receptet!

Gabojsza írta...

Én köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett:-)

mugleralien írta...

Ma sütöttem meg, nagyon finom és még egyszerű is elkészíteni :)

mugleralien írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
bakmoni írta...

Sziasztok!
Nekem több kérdésem lenne:
Teljes kiörlésű liszt változtat rajta?
Tegyek a szilvához lisztet vagy búzadarát, vagy elég a fahéj?

Köszönöm előre is a választ.

Gabojsza írta...

Kedves Móni,
Teljes kiőrlésű liszttel nem próbáltam, de 30%-ik szerintem lehet bele tenni tk lisztet anélkül, hogy nagyon tömörítené a tészta állagát. A szilvához liszt vagy búzadara nem kell, elég a fahéj. Megköszönném, ha visszajeleznél, milyen lett a teljes kiőrlésű változat:-)
Sok sikert a sütéshez!

bakmoni írta...

Belengi az egész lakást a lepény illata!!! :)
Csak 10 deka fehér liszt került az enyémbe, s 30 gr "cukor".
Több a vaj s fél liter tejet szívott magába a "kicsike".
Finom, melegen bekaptam egy kicsit :D
Még este felteszem a képét a facebook-ra, hogy ti is lássátok.
Köszönöm a receptet Gabojsza!! :))

Gabojsza írta...

Én köszönöm a visszajelzést!:-)

Névtelen írta...

nekem csak szaritott elesztom van, abbol mennyit tegyek bele??

Gabojsza írta...

5 grammot.

Névtelen írta...

koszonom, hetvegen kiprobalom.tovabbi szep napot !

HahoPihe írta...

Hálás köszönet a "kerítéses" receptért, pont ilyet kerestem! :-) Fincsi lett!

Névtelen írta...

nekem nem sikerult :-(, mit rontottam el? teljesen tömött lett a tészta. a tésztát én nem dagasztottam, csak összedolgoztam. kellett volna? és a tojásfehérjével is eléggé bajban voltam csak úgy hozzákevertem. és a tojássárgája pedig összecsomósodott......