2009. július 13.

Paradicsomos, olivás tintahal ragu


Majd 20 évig nem igazán értettem mi az élvezet a rántott befőttes gumihoz leginkább hasonlító tintahal karikában, ki is hagytam az életemből egy jó darabig. Pár éve Dalmáciában tört meg a jég, mikor volt alkalmam friss tintahalat enni úgy elkészítve, ahogy kell, azóta szívesen fogyasztom.
Itthon biztosra mentem, mikor olyan ízekkel vettem körül, amiről tudtam, hogy mindenkinek kedvére való lesz (be is jött!), még Picilány is kétszer szedett:-)

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg friss tintahalkarika
2 evőkanál olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
só, frissen őrölt bors
1 hámozott paradicsom konzerv
150 g natúr sajtkrém
100 ml tejszín
2 nagy marék magozott, fekete olajbogyó

Serpenyőben felhevítem az olívaolajat, megfuttatom rajta a zúzott fokhagymát és beleszórom az aprított tintahal karikákat (elővigyázatosságból aprítom másfél-két centis darabokra, így nem fenyegetett a veszély, hogy gyerek villára emel egy nyolc centis karikát azzal, hogy „fúújj, mi ez?”). Erős tűzön 2-3 percig pirítom, ha már levet engedett, ráteszem a hámozott paradicsomot. Sózom, tekerek rá borsot és az aprított friss bazsalikommal ízesítem. Max 5 perc serpenyőben töltött idő után szűrőkanállal kiszedem a tintahalat, nehogy túlkészüljön és rágóssá váljon. Félreteszem és melegen tartom, majd tovább készítem a szaftot: felöntöm a tejszínnel, beleolvasztom a sajtkrémet, rádobom a fekete olajbogyót és kicsit összeforralom. Visszaköltöztetem a serpenyőbe a tintahalat, hagyom egy percig összesimulni az ízeket és tálalok.

Friss kenyérrel ettük, de jó lehet fekete, tintahalas spagettivel is. Egy pohár fehér szárazbor kellemesen kiegészíti az ízélményt:-)