2009. július 12.

Languszta, egyszerűen


Az páncélos rákok meglehetősen nagy családjába tartozó languszta 50 cm hosszúra is megnőhet, súlya pedig elérheti az 5 kg-t. Az elsősorban a trópusi, szubtrópusi tengerekben élő, éjszaka aktív rákok élő és elpusztult csigákat, kagylókat és más kisebb tengeri állatkákat fogyasztanak. A tányérunkra kerülő példányok kb 25 centisek voltak,
meleg előétel készült belőlük wokban, pár perc alatt, a szabadban.


Hozzávalók 4 főre:
1 kg languszta
4-5 gerezd fokhagyma, zúzva
fél dl olívaolaj
2-3 dl száraz fehérbor
4 friss babérlevél
1 nagy csokor friss petrezselyem, aprítva
só, frissen őrölt bors

Felforrósítom az öntöttvas wok edényt, beleöntöm az olívaolajat és megfuttatom benne zúzott fokhagymát. Amikor megérzem az illatát, rádobom a langusztát és pár percig rázogatva sütöm. Sózom, tekerek rá borsot, dobok hozzá pár friss babérlevelet és felöntöm száraz fehérborral, annyival, hogy ellepje, majd pár percig fedő alatt párolom. Aprítok egy nagy csokor friss petrezselymet, hozzáadom a langusztához és időnként megkeverve még 3-4 percig főzöm. Friss kenyérrel, száraz fehérborral és rákvillával tálalom, azzal ki lehet piszkálni az összes ízes cafatot.