2009. július 7.

Gombás trottole kéksajt mártással


A mindig nyerő kéksajt-tejszín-gomba triót vetettem be a tegnapi vacsoránál. Jó lett volna hússal is, de keresztfiam kérésére tésztavacsora lett, egyben ragyogó alkalom tésztakészleteim apasztására. A háromszínű trottole szépen felvette a mártást és még a látványa is vidám volt.

Hozzávalók:
500 g Trotolle Tricolore tészta
500 g csiperke gomba
2 dl tejszín
1 dl tej
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
fél dl száraz fehérbor
20 dkg kéksajt (én most Royal Blue sajtot használtam)
csokornyi friss petrezselyemzöld
frissen őrölt bors
1 ek bazsalikom-majoránna-rozmaring fűszerkeverék

A tésztát al dente-re főzöm. A főzővizet nem sózom, mert a sajtmártás elég sós lesz.
Az olívaolajon megdinsztelem a két fej aprított hagymát, hozzádobom a fokhagymát, amikor megérzem az illatát, beleteszem a vékonyra felszeletelt gombát és fedő alatt hagyom, hogy kieressze a levét. Tekerek rá borsot, fűszerezem a bazsalikom-majoránna-rozmaring fűszerkeverékkel, néha megkeverem és ha már elfőtte a levét adok hozzá egy kis száraz fehérbort, ebben tovább párolódik a gomba. Amikor puha, felöntöm a tejszínnel és belemorzsolom a kéksajtot, hagyom felolvadni és összesimulni az ízeket. Ha túl sűrű a mártás (mint az enyém volt) egy kevés tejjel hígítom. Hozzáadom a kifőtt tésztát, jól összekeverem, hogy az ízes mártás a tészta minden kis bugyrába eljusson, majd belekeverem az aprított petrezselymet és tálalok.