2009. július 23.
Erdélyi zöldbablevesem
Nyári kedvenc, tejfölösen, paradicsomosan, jó petrezselymesen és fokhagymásan, de rántás és pirospaprika nélkül. Ebben bizony sem vegeta, sem piros arany, sem egyéb ipari kreálmány. A bab meg saját termesztés.
Hozzávalók:
fél kg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű)
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 tk kacsazsír
2 dl házi paradicsomlé
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
3-4 gerezd fokhagyma
A kacsazsíron megfonnyasztom az aprított hagymát, ha már üveges, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd a kockázott sárgarépát. Pár percig kevergetve pirítom, majd hozzáadom a megtisztított és darabokra vágott zöldbabot. Ráöntöm a paradicsomlevet, majd pár perc múlva a vizet (annyit, hogy bőven ellepje a zöldséget) és elkeverem. Sózom, borsozom, majd hozzáteszem a finomra metélt zöldpetrezselymet. Ha már puha a bab és a sárgarépa, beleöntöm a tejfölt, de már nem forralom.
Címkék:
bab,
erdélyi konyha,
fokhagyma,
leves,
paradicsom,
petrezselyem,
sárgarépa,
tejföl,
zöldbab