2009. július 9.

Chilis sárgadinnyeleves


Jobbnál-jobb sárga dinnyéket veszek mostanában. Lédúsak, édesek, ízesek, tökéletes szomjoltók és vitaminforrások. Esszük nyersen, de pár falat sonkával dekadens előételnek, rumba áztatva desszertnek, kis chilivel megbolondítva levesnek tálalható. Az alábbi receptet azoknak ajánlom, akik kedvelik az egyszerre édes – sós – csípős, egzotikus ízeket.

Hozzávalók: (2 személyre)
1 érett sárgadinnye
1 tk világos nádcukor
2 csipet chilipehely
200 ml tejszín
1 mk sambal oelek (csípős chilipaszta)

A dinnyét kettévágom, eltávolítom a magvakat, a gyümölcshúst kivágom és felkockázom. A cukrot világosbarnára karamellizálom 1 ek vízben, hozzáadom a dinnyét, megszórom chilipehellyel, felöntöm a tejszínnel és pár percig forralom, majd botmixerrel összeturmixolom. Sózom, a csípős chilipasztával fűszerezem, majd jól behűtve, chilipehellyel megszórva tálalom.