![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgExoM9V9CzrbKZ52hDVpKhN8DOCfZpPFJExRGkR89pM0-ezZCkxR-K-n1GdkNHk9OZFsE0G0XP0T2wGk-UqMn1vnHvpfQhMLbiKdnQBZpzMUQQjlmkgohya4jDeWPX-pHV5lU2eZ7Zm7S/s640/%C3%A1fonyalik%C5%91r.jpg)
A legfinomabb a Hargitán szedett áfonyából, de ahhoz nem mindig jutok hozzá, így megteszi a kertben termett is:-)
Hozzávalók:
1 kg megmosott, szárától megszabadított áfonya
250 g cukor
250 ml tiszta szesz
125 ml 40 fokos rum
50 ml brandy (konyak)
1 rúd vanília
Egy öblös üvegbe rétegezzük a cukrot az áfonyával, kitesszük a napra amíg a cukor teljesen elolvad, ez 2-3 napot vesz igénybe, közben naponta meglötyköljük az üveget, így könnyebben oldódik a cukor. Az erjedés megindulása előtt ráöntjük a tiszta szeszt, a rumot, a konyakot és a rúd vaníliát ketté hasítva. 4-5 hónap érlelés után az igazi, de évekig eltartható (lenne, ha el nem fogyna).
Régen, ha valakinek gyomorpanasza volt, áfonyalikőrrel kezelték. Ma is jobb, mint bármely hasmenés elleni szer.