2009. július 19.

Barackos rétes


Vasárnapi csendélet :-)

Hozzávalók 1 rúdhoz:
2 réteslap
6 -8 kisebb sárgabarack
1 tk cukor
1 tk búzadara
1 tk olvasztott vaj
porcukor s a szóráshoz

A barackot megmosom, elfelezem és kiszedem a magját. A réteslapokat kihajtogatom, tiszta, jól kicsavart, alig nedves konyharuhára fektetem és megkenem az olvasztott vajjal. Az egyik végébe sorakoztatom a felezett barackokat, héjukkal lefelé. A barackokat megszórom cukorral és búzadarával (ez majd fölszívja a barackok nedvét), majd a konyharuha segítségével feltekerem. A rudat átemelem egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre és a tetejét is megkenegetem az olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe kb 20 perc alatt sül szép pirosra. Porcukrozva tálalom.

Egy csomag bolti rétestésztában nem 2 lap szokott lenni, hanem 4, 6 vagy 8, így mindig több fajta rétes készül: almás, túrós, meggyes, attól függően, épp mi van kéznél, illetve mit enne a család.