2009. július 5.

Piri-piri csirke

Újfajta grillpác után kutatva akadtam a világhírű portugál receptre, a piri-piri csirke receptjére a bűvös szakácson. Nem túl autentikusan, csak kifilézett csirkecombokkal követtem el, magam grilleztem, kenegettem, míg Életem Párja a hűs szobában várta a végeredményt (általában fordítva szokott lenni). Kevésbé csípősre készítettem, mint az eredeti recept szerintit, így a gyerekek is elégedetten falatoztak, igazán jó lett, nem hiába imádja a fél világ: szaftos, ízes, enyhén csípős, de csak a lecsengésben:-)



A marinádhoz 2 citrom levét összekeverem két evőkanál finom horvát olívaolajjal. Hozzáadok 3 késsel szétlapított és vékonyra felszeletelt fokhagymagerezdet, két csipetnyi oreganót és kávéskanálnyi piri-piri chilipelyhet, meg 1 teáskanál Maldon sópelyhet. Jól összekeverem és belemasszírozom a kifilézett csirkecombokba, hűtőszekrényben 6-8 óráig pihentetem lefóliázva.

Elkészítem a kenegető mártást: 3 gerezd fokhagymát meghámozok, összezúzom kevés Maldon sóval és felöntöm 1 dl melegvízzel, kicsit állni hagyom, majd a turmixban a fokhagymából, 2 teáskanál sambal oelek-ből (csípős chilipaszta), 2-3 evőkanál olívaolajjal és 50 g vajjal pépet készítek. Adok hozzá egy kortynyi pálinkát és három-négy percig kis lángon, gyöngyözve hagyom forrni. A végén citromlével és sóval ízesítem.

Grillezéskor a csirkét kiveszem a marinádból, a grillrácsra teszem (kb. 15 cm-rel a faszén fölé), többször forgatom, s mikor már szép a színe és majdnem kész, kenegetni kezdem a mártással, egyszerre mindig csak kevéssel. Forgatás közben legalább háromszor megkenem mindkét oldalát. Idénysalátával tálalom.

8 megjegyzés:

stampoasis (alias nokedli) írta...

nagyon jól hangzik! tényleg meg kell tanulnom végre csirkecombot kifilézni....

Névtelen írta...

Szia,

azt a receptet már én is próbáltam, bár nem háztáji csirkéből, csak bolti broilerből, faszén felett. Az isagyon-nagyon finom lett, szaftos, omlós, ízletes. Ez egy igazi klasszikus recept, mindekinek érdemes megtanulnia, kipróbálnia.
Hangyasav

Bea írta...

Szia Gabojsza,
kis segítséget kérek, hol tudok chilipelyhet és chilipastá-t venni?
Mióta olvastam a receptedet, ezen gondolkodom, hogy mikor tudom végre megcsinálni:)

gabojsza írta...

Szia Bea,
ha Pesti vagy, egyszerű a képlet, elballagsz a Vásárcsarnokba az Ázsia Bt kincses boltjába és ott kapsz mindkettőt, szintúgy a Culinaris boltjaiba, vagy Gianni boltjában, az Arany János utcában (bár ott asszem csak chilipehely volt). Ha vidéki vagy, javaslok egy hiper látogatást (minél nagyobb, annál nagyobb az esély, meg a választék). Chilipelyhet csomagol a HáziArany, a Kotányi, mindkettő örlőfejes kisüvegben, még a Kiskőrösi Tesco-ban is van, márpedig ha itt van, akkor van mindenhol. Ha minden kötél szakad, bármelyik zöldségesnél találsz szárított cseresznyepaprikát kilóra, vagy füzérre fűzve, azt aprítva chilipehely-szerűséget kepsz, persze nem ugyanazt, mert a cseresznyepaprika más, mint a vörös chili.
A chilipaszta egy fokkal nehezebb vidéken, én a sambal oeleket konkrétan a Lidl-ben vettem, egyszer régebben, ázsiai hetek alkalmával. Ha más nincs, megteszi az erős pista is, bár arra nagyon haragszom, mert nem értem, hogy csinálhatnak paprikakrémet tizenvalahány százalék paprika tartalommal. A sambal oelek-ben legalább 62% vörös chili van, igaz, az is ipari termék, de azzal nyugtatom magam, hogy annyira kevés kell belőle, hogy az nem árthat… Idén feltett szándékom itthon készíteni chili pasztát is:-)

Bea írta...

Köszi,
Pest mellett lakom, a Vásárcsarnok sajnos nagyon kiesik, de egy Auchen látogatást tervezek ma, akkor ott biztos lesz:)már alig várom, hogy holnap megsüthessem az első piri piri csirkémet...még a neve is olyan kedves, bizalomgerjesztő, hogy egyszerűen nem lehet rossz...

gabojsza írta...

Auchanban biztosan kapsz sambal oeleket is, pelyhet is. Sok sikert és kérlek írd meg, hogy sikerült:-)

Bea írta...

Szia Gabojsza, elkészítettem tegnap életem első piri piri csirkéjét, de biztos, hogy nem utoljára:) Izletes, zaftos, mediterrán hangulatot idéző finom ebédünk volt a tegnap. A chilivel kicsit bátrabban fogok bánni legközelebb, mert az kifejezettem nem érződött benne, még lecsengésében sem volt pikáns, de összeségében nagyon-nagyon finom volt!Köszönöm a segítséget!:)

gabojsza írta...

Bea, nagyon örülök, hogy ízlett! Legközelebb meg csak bátrabban a chilivel! :-)))