2009. január 24.

Mákos kalácskoszorú

Szép is, finom is, épp hétvégi reggelikre való, egy bögre tej mellé.

Én tegnap láttam Snöcy-nél, aztán kiderült, hogy már sokan elkészítették a mákvirágot, Illeskrisz receptje alapján.


Lejegyzem a saját változatom, mert egy-két dolgot másképp csináltam: a máktölteléket én mindig megfőzöm, mert nekem a nem főzött máktöltelék száraz (fojtós), illetve nem találtam egyértelmű leírást a sütési hőmérsékletre és időre.


Hozzávalók:

A tésztához:

500 g finomliszt (BL55)
40 g friss élesztő
300 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor

1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj


A mákkrémhez:
13 dkg darált mák (jobb lett volna több)
4 evőkanál lágy nádcukor
1,5 dl tej

1 mokkáskanál vanília esszencia
1 citrom reszelt héja


A töltelékhez:

50 g olvasztott vaj + a főzött mákkrém


A kenéshez:
1 tojás


Azzal kezdtem, hogy ledaráltam a mákot és a töltelék többi hozzávalóival kb 15 perc alatt sűrű krémmé főztem, majd hűlni hagytam. Nekem nincs kenyérsütő gépem (nem is lesz), így lordom dagasztotta a tésztát 20 percen keresztül. Egy óra alatt kelt duplájára meleg helyen, majd kinyújtottam, megkentem az olvasztott vajjal, a máktöltelékkel és feltekertem, mint a bejglit. Koszorúvá alakítottam, összedolgoztam a „találkozási pontot”, majd bevagdostam két-három centinként, de nem vágtam át teljesen. A kapott szeleteket kifordítottam, így alakult ki a szép virágforma. Lekentem felvert tojással és 150 fokos sütőben sütöttem kb fél órán keresztül.


Itt láthatók képek a készítés munkafázisairól.

3 megjegyzés:

lorien írta...

Te, ez egyszerűen kimeríti a Btk. 269.§-ban foglalt közösség elleni izgatás bűntettét!!!!

Ez baromi jól néz ki! Már épp valami mákosra vágyakoztam, és most csak csorgatom a nyálam a gép előtt. :)

gabojsza írta...

Sejtettem, hogy kedvedre való lesz:-)))

cukroskata írta...

Csodásan néz ki. Az izgatás megfelelő szó rá :-)