2009. január 24.

Mákos kalácskoszorú


Szép is, finom is, épp hétvégi reggelikre való, egy bögre tej mellé.

Hozzávalók:
A tésztához:
500 g finomliszt (BL55)
40 g friss élesztő
300 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj

A mákkrémhez:
13 dkg darált mák (jobb lett volna több)
4 evőkanál lágy nádcukor
1,5 dl tej
1 mokkáskanál vanília esszencia
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
50 g olvasztott vaj + a főzött mákkrém

A kenéshez:
1 tojás

Azzal kezdtem, hogy ledaráltam a mákot és a töltelék többi hozzávalóival kb 15 perc alatt sűrű krémmé főztem, majd hűlni hagytam. Nekem nincs kenyérsütő gépem (nem is lesz), így lordom dagasztotta a tésztát 20 percen keresztül. Egy óra alatt kelt duplájára meleg helyen, majd kinyújtottam, megkentem az olvasztott vajjal, a máktöltelékkel és feltekertem, mint a bejglit. Koszorúvá alakítottam, összedolgoztam a „találkozási pontot”, majd bevagdostam két-három centinként, de nem vágtam át teljesen. A kapott szeleteket kifordítottam, így alakult ki a szép virágforma. Lekentem felvert tojással és 150 fokos sütőben sütöttem kb fél órán keresztül.