2009. január 14.

Hagymás rétes


Legalább két hete várakozott egy csomag réteslap a hűtőben, ma jött el a napja, sajtos hagymás tölteléket kapott. Elkészült, megkóstoltuk, megszerettük. Lesz folytatás!


Hozzávalók:
1 kg hagyma

20 dkg sajtkeverék, reszelve (cheddar, mozzarella és füstölt edámi)
2 ek (téli fügés) balzsamecet

1 ek mustméz
1 ek vaj
só, bors
1 ek morzsolt bazsalikom
1 ek morzsolt kakukkfű
6 db réteslap (1 csomag)
kevés vaj a réteslapok közé
szezámmag a rétes tetejére


A hagymát megpucolom, nyolc részre vágom, majd forró serpenyőben kevés vajon, rázogatva majdnem puhára sütöm. Sózom, borsozom, ráöntöm a balzsamecetet, rámorzsolom a bazsalikomot és kakukkfüvet, végül következik a mustméz, majd a reszelt sajtot is belekeverem és már veszem is le a tűzről.
A réteslapokat egyenként megkenem olvasztott vajjal, majd egymásra fektetem őket egy enyhén nedves konyharuhán. A tölteléket egyenletesen elosztom rajta és a konyharuha segítségével feltekertem a rétest. Tepsibe teszem, tetejét megkenem kevés olvasztott vajjal, és rászórom a szezámmagot. Előmelegített 200 fokos sütőben megsütöm, kb 30 perc alatt.


Sajtos-gombás karajt kísért, a vártnál nagyobb sikerrel.


Eszter rétesét gazdagítottam mustmézzel és sajttal.

4 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Tyű, ez nem gyenge! Önmagában is megállná a helyét.

Ottis írta...

Ez nagyon finom lehet, a receptet elmentettem kipróbálásra.

c.o.l. írta...

Ma ez volt a köret nálunk, egy kis borsos-mustáros marhasülthöz. Gyermekeim stilszerűen "Apa, ez isteni!" felkiáltással jutalmazták.
Kösz, ez tényleg nagyon finom!

gabojsza írta...

Egészségetekre!:-)))