2009. január 10.

Botifarra negra, a spanyol véres hurka



Az Artesano étteremben elköltött katalán vacsora egyik fogásában volt pár szelet véres hurka, aminek mindenáron meg akartam szerezni a receptjét, mert mennyei volt a fűszerezése, teljesen más, mint az általam oly kedvelt erdélyi véres hurkáé. Bence, az étterem vezetője volt olyan kedves és elküldte nekem, így már csak egy adag friss disznóvérre kellett várnom, hogy elkészíthessem.

Hozzávalók:
1kg sovány sertéshús
kb 3 liter sertés vér
1 kg szalonna
só/bors/szerecsendió
petrezselyem
fokhagyma

A húst, a szalonnát és a vért megfőzzük, majd ledaráljuk, hozzáadjuk a
fokhagymát, és ízlés szerint a fűszereket. Állni hagyjuk a masszát, majd
bélbe töltjük és lassan gyöngyöző vízben 3-5 percig főzzük, majd lehűtjük. Fogyasztás előtt készre sütjük.

Magában, tormával és friss kenyérrel sem utolsó, de egy része biztosan mentás zöldborsópüré és grillezett Szent Jakab kagyló kíséretében végzi majd.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha Edélyi vagy, akkor a véresben nem felejtkdhetsz meg a legföbb föszernövényröl a csombordrol, ennélkül nincs véres!!

Gabojsza írta...

Az erdélyi véresnek nálam is alapfűszere a csombor, de ez egy spanyol véres hurka, spanyol fűszerezéssel:-)